KIJEV ŽELI DEO PROFITA: Prošlogodišnja zarada zapadnih naftnih kompanija 200 milijardi dolara, Ukrajinci traže "poštenu podelu"
Foto: Shutterstock

jedni ratuju, drugi zarađuju

KIJEV ŽELI DEO PROFITA: Prošlogodišnja zarada zapadnih naftnih kompanija 200 milijardi dolara, Ukrajinci traže "poštenu podelu"

Planeta -

Velike naftne i gasne kompanije ostvarile su rekordne profite usled sukoba u Ukrajini i trebalo bi da jedan njihov deo prebace Kijevu za obnovu infrastrukture zemlje, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galušenko u intervjuu za "Politiko".

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji tokom prošle godine kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini dovele su do skoka cena i nepredvidivih fluktuacija na tržištu energenata.

Naftni giganti "Šel", "Egzon Mobil", "Ševron" i "Total Enerdžis" ostvarili su tokom prethodne godine profit u zbirnom iznosu od 196,3 milijarde dolara, što predstavlja rekord za tu industriju.

"Smatram da bi bilo pošteno podeliti ovaj novac sa Ukrajinom. Mislim na to da nam pomognu da obnovimo, da obnovimo energetski sektor", rekao je Galuščenko tokom posete Briselu i dodao da je rekordan profit ostvaren isključivo zbog sukoba u njegovoj zemlji.

Prema najskorijim procenama ukrajinske vlade, Svetske banke, Evropske komisije i UN, troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine iznosiće preko 400 milijardi dolara.

Ukrajinski ministar energetike je takođe pozvao Zapad da preduzme dalje korake kako bi se rešio rupa u sankcijama koje omogućavaju ruskim proizvođačima energije da nastave izvoz.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track