KAKO JE CIA ŠPIJUNIRALA ASANŽA: Amerikanci bili korak ispred osnivača Vikiliksa
Foto: Printscreen/Youtube

KAKO JE CIA ŠPIJUNIRALA ASANŽA: Amerikanci bili korak ispred osnivača Vikiliksa

Planeta -

CIA je iskoristila privatnu špansku bezbednosnu kompaniju "UC Global" kako bi tajno instalira mikrofone unutar ekvadorske ambasade u Londonu sa ciljem da prisluškuje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, izvestio je "Pais".

"UC Global" je angažovan u sklopu obezbeđenja ambasade.

Asanž, kome je Ekvador dao azil, boravio je u diplomatskom kompleksu od 2012. do 2019. godine, pre nego što ga je britanska policija nasilno izvela.

"Pais" je prvi put prijavio navodne veze španske kompanije sa američkim obaveštajnim agencijama 2019. godine.

Kako navodi list, osnivač i direktor "UC Global" David Morales prvi put je stupio u kontakt sa Cijom 2017. godine.

Morales je otprilike u to vreme obavestio zaposlene da će kompanija morati da obezbedi novom američkom klijentu po imenu "Iks" pristup serveru koji je prikupljao podatke od ambasade Ekvadora u Londonu, koja je nazivana "hotel".

- Što se tiče rada hotela, želeo bih da ponudim naše mogućnosti prikupljanja informacija i analize američkom klijentu. Moramo da pokušamo da ga učinimo privlačnim i lakim za tumačenje - napisao je Morales u mejlu iz septembra 2017. godine.

Informacije su navodno uključivale profile Asanžovih posetilaca, uključujući advokate i diplomate, kao i podatke o mobilnim telefonima. Morales je u poruci rekao da operaciju kontrolišu "prijatelji iz Amerike".

Jedan od mikrofona koji je Moralesov tim tajno postavio u ambasadu bio je sakriven u podnožju aparata za gašenje požara, rekao je "Pais".

Nalepnice su bile pričvršćene na uglove prozora kako bi se izbegle vibracije i omogućilo snimanje zvuka preko laserskih mikrofona.

- Znam da je to od najvećeg interesa i da SAD to žele da urade - navodno je Morales svojim zaposlenima.

Kako otkriva "Pais", aktivnosti koje je sprovodio "UC Global" pomogle su Vašingtonu da osujeti plan da se Asanž iskrade iz ambasade u decembru 2017. godine.

Tadašnji predsednik Ekvadora Lenjin Moreno navodno je želeo da dodeli suosnivaču "Vikiliksa" ekvadorsko državljanstvo i da izveze ga iz Britanije u diplomatskom automobilu.

Moralesov tim je navodno snimio razgovor između Asanža i ekvadorskih zvaničnika, a zatim ga brzo poslao u SAD. Vašington je odgovorio izdavanjem naloga za hapšenje Asanža Britaniji, što je očigledno navelo organizatore da odustanu od plana.

Španske vlasti su 2019. pokrenule istragu o Moralesovoj kompaniji i nakratko ga pritvorile. Od tada je pušten uz kauciju.

Kurir.rs/Novosti/Pais

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track