TRAMP OMETAO ISTRAGU O POVERLJIVIM DOKUMENTIMA: FBI i Ministarstvo pravde prikupili nove dokaze
Foto: AP

TRAMP OMETAO ISTRAGU O POVERLJIVIM DOKUMENTIMA: FBI i Ministarstvo pravde prikupili nove dokaze

Planeta -

Američko ministarstvo pravde i agenti FBI prikupili su nove dokaze koji ukazuju da je možda bivši predsednik SAD Donald Tramp vršio opstrukciju tokom istrage o poverljivim dokumentima pronađenim na njegovom imanju na Floridi, objavio je danas Vašington post.

Agenti FBI su zaplenili nekoliko hiljada vladinih dokumenata u avgustu prošle godine, od kojih su neki vrlo poverljivi, sa Trampovog imanja u Mar-a-Lagu. Ovo je samo jedna od dve kriminalne istrage koje vodi specijalni tužilac Džek Smit protiv bivšeg predsednika Amerike, prenosi Rojters.

Tramp, koji je optužen u četvrtak u odvojenom slučaju, negirao je da je uradio bilo šta protivzakonito i nazvao je istrage politički motivisanim.

„Vašington post“ je dodao, citirajući izvore upoznate sa istragom, da je Tramp, nakon što su njegovi pravni savetnici dobili sudski zahtev da vrate poverljiva dokumenta, pregledao neke od kutija vladinih dokumenta koje su bile u njegovoj kući, u očiglednom pokušaju da zadrži određene stvari u svom posedu.

„Post“ dodaje da istražitelji takođe imaju dokaze koji ukazuju da je Tramp rekao saradnicima da obmanjuju vladine zvaničnike početkom 2022. godine, pre nego što je stigao sudski poziv, kada je američka Administracija za nacionalnu arhivu i dokumenta radila na tome da od Trampa povrati dokumenta iz vremena dok je bio predsednik.

FBI je uputio pitanja ministarstvu pravde SAD, koji nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

U izjavi za „Vašington post“, Trampov portparol Stiven Čeung rekao je da „hajka na bivšeg predsednika Trampa nema utemeljenje u činjenicama ili zakonu“, i optužio je specijalnog tužioca Smita i ministarstvo pravde da curenjem informacija u javnost pokušavaju da manipulišu javnim mnjenjem.

Kao dodatak na slučaj koji se vodi protiv njega u Njujorku, Tramp se suočava sa ispitivanjem u državi Džordžiji oko toga da li je navodno hteo da preokrene poraz od rivala Džozefa Bajdena u svoju korist nakon predsedničkih izbora održanih u novembru 2020. godine.

Tramp će se u utorak pojaviti pred sudom u Njujorku, gde će odgovarati na pitanja da li je podmitio porno zvezdu Stormi Danijels da ne govori o navodnom odnosu sa njim.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track