ZA TERORISTIČKI NAPAD MOGUĆA I SMRTNA KAZNA: Pokrenut krivični postupak protiv optuženih za napad na beloruski aerodrom Mačulišči
Foto: EPA/STR

okrivljeni za terorizam

ZA TERORISTIČKI NAPAD MOGUĆA I SMRTNA KAZNA: Pokrenut krivični postupak protiv optuženih za napad na beloruski aerodrom Mačulišči

Planeta -

Optuženi za teroristički napad na aerodrom u Mačuliščiju u Belorusiji mogu se suočiti sa smrtnom kaznom, rekao je za ONT Konstantin Biček, zamenik šefa istražnog odeljenja KGB Belorusije .

„Svi optuženi u krivičnom predmetu su optuženi po delu trećem člana 289 Krivičnog zakonika Belorusije („Teroristički čin počinila organizovana grupa“), sankcije ovog člana predviđaju kaznu do smrtne kazne“, objasnio je, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi na sajtu ONT-a, iza pokušaja sabotaže stoji organizovana grupa na čelu sa stranim specijalnim službama.

Početkom marta, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je hapšenje ukrajinskog obaveštajca i njegovih saučesnika umešanih u pokušaj sabotiranja aviona A-50 na aerodromu Mačulišči kod Minska krajem februara.

A-50U
foto: Printscreen Sputnjik Belorusija

Reč je, između ostalog, o Rusu koga je Kijev regrutovao i koji je živeo na Krimu.

Ispostavilo se da je osumnjičeni Nikolaj Švec, koji ima ruski i ukrajinski pasoš.

Pokrenut je krivični postupak povodom pokušaja terorističkog akta, pritvorenik aktivno sarađuje sa istragom i daje priznanja.

Prema rečima šefa države, diverzanta su obučavali predstavnici SBU , koristeći najvišu tehnologiju. Napad je izveden uz pomoć dronova.

Lukašenko je primetio da A-50 nije pretrpeo značajnija oštećenja tokom napada, osim „grebotina i jedne rupe na trupu, što ne sprečava letelicu da obavlja svoje dužnosti“.

Avion A-50 za rano upozorenje i rano upozorenje stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupacije trupa Unije. Bio je uključen u zajedničke vežbe koje su se održavale od 16. januara do 1. februara.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track