DOZVOLJENO PALJENJE KURANA: Švedski sud poništio odluku policije da zabrani dva protesta u kojima bi se palila sveta knjiga
Foto: EPA/Ali Lorestani/TT

DOZVOLJENO PALJENJE KURANA: Švedski sud poništio odluku policije da zabrani dva protesta u kojima bi se palila sveta knjiga

Planeta -

Švedski sud danas je poništio odluku policije da zabrani dva protesta u kojima bi se palio Kuran, iako su petorica osumnjičenih islamista uhapšena zbog planiranja "terorističkog akta" zbog sličnih demonstracija.

Spaljivanje svete knjige islama ispred turske ambasade u Stokholmu u januaru je razbesnelo muslimanski svet, izazvavši proteste i pozive na bojkot švedske robe, a otežalo je nastojanje Švedske da postane članica NATO.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Upravni sud u Stokholmu poništio je policijsku odluku o zabrani dva naredna paljenja Kurana u februaru, uz obrazloženje da zabrinutost za bezbednosni rizik nije dovoljna da ograniči pravo na demonstracije.

Sudija Eva Lota Hadin rekla je da policijski organ nije imao dovoljnu podršku za svoje odluke, dok je portparol policije ostao pri stavu da je njihova odluka o zabrani skupova bila opravdana i rekao da će policijski organi razmotriti da li će se žaliti na presudu.

Švedska, Štokholm
foto: Tviter/PeterSweden

Švedska policija u januaru je odobrila protest koji je organizovao švedsko-danski aktivista Rasmus Paludan, koji je već osuđen za rasističko zlostavljanje.

Paludan je izazvao nerede u Švedskoj i prošle godine, kada je otišao na turneju po zemlji i javno spalio kopije Kurana.

Policija je potom odbila da odobri još dva zahteva jednog privatnog lica i jedne organizacije da se spaljivanje Kurana održi ispred turske i iračke ambasade u Stokholmu u februaru.

Paludanovo spaljivanje Kurana nanelo je veliku štetu odnosima Švedske i Turske, koja se posebno uvredila što je policija odobrila demonstracije i Ankara je zbog toga blokirala kandidaturu Švedske za ulazak u NATO.

Švedski političari kritikovali su spaljivanje Kurana, ali su odlučno branili pravo na slobodu izražavanja.

Švedska služba bezbednosti saopštila je da je pet osumnjičenih uhapšeno jutros u koordinisanim racijama zbog navodnog planiranja "terorističkog akta" povezanog sa reakcijom na paljenje Kurana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track