KINESKI NOSAČ AVIONA PLOVI BLIZU TAJVANA: Prošao kroz Luzonski moreuz, a Tajpeh digao uzbunu!
Foto: AP/Mark Schiefelbein

vežba ili patrola

KINESKI NOSAČ AVIONA PLOVI BLIZU TAJVANA: Prošao kroz Luzonski moreuz, a Tajpeh digao uzbunu!

Planeta -

Nosač aviona Kineske narodnooslobodilačke armije Šandong prvi put je napustio Južno kinesko more i trenutno se nalazi 370 kilometara istočno od južnog Tajvana. Ovo je u četvrtak objavio tajvanski list Liberti Times .

Tajvanski ministar odbrane Ćiu Guoženg rekao je u sredu da je nosač aviona PLA mornarice prošao kroz Luzonski moreuz, koji povezuje Južno kinesko more sa Tihim okeanom, i da se trenutno nalazi 200 nautičkih milja istočno od rta Eluanbi (najjužnije tačke ostrva).

„Ovo je prvi put da je [nosač aviona] napustio Južno kinesko more, prema trenutnim procenama, [tajvanska] vojska veruje da bi to mogao biti deo vežbe, međutim, zbog osetljivosti situacije, Odeljenje odbrane nastavlja da utvrđuje svoje namere“, ističe „Liberti tajms“.

Kako je primetio Ćiu Guoženg, tajvanska vojska još nema informacije o tome da li avioni na nosačima poleću iz Šandonga. Kako je istakao, resor odbrane prati dejstva broda.

Trenutno Ratna mornarica NOV ima dva nosača aviona: prvi od njih, Liaoning, završen je na osnovu nedovršene sovjetske teške krstarice nosača aviona Varjag, koju je Kina kupila od Ukrajine. Drugi – „Šandong“ – izgradila je Kina samostalno na bazi „Liaoninga“. Pored toga, u junu prošle godine, NR Kina je porinula treći nosač aviona, koji nosi ime „Fuđijan”.

Nosač Aviona, Šendong
foto: AP/Mark Schiefelbein

Situacija oko Tajvana

Pomorska administracija istočne kineske provincije Fuđijan saopštila je 5. aprila da je Kina započela specijalnu zajedničku patrolu u Tajvanskom moreuzu koja će trajati tri dana. Istovremeno, detalji u vezi sa snagama i sredstvima uključenim u operaciju nisu precizirani.

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti sastao se u sredu sa šeficom tajvanskog kabineta Cai Ing-ven, koja je u tranzitu u Sjedinjenim Državama. Nakon sastanka, Mekarti je posebno najavio potrebu da se nastavi prodaja oružja Tajvanu. Kako je preneo Asošiejted pres , ovo je bio prvi sastanak u Sjedinjenim Državama između predsednika donjeg doma Kongresa i šefa tajvanskog kabineta otkako je Vašington prekinuo diplomatske odnose sa tajvanskom stranom 1979. godine.

Najvećim kineskim ostrvom Tajvan od 1949. godine upravlja sopstvena administracija, ali se u Pekingu smatra sastavnim delom jedne države. Vašington ostaje glavni snabdevač Tajpeja oružjem i vojnom opremom.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track