ZELENSKI OBEĆAO: Ukrajinsko žito samo će prolaziti kroz EU na putu za Afriku, rešenje bi trebalo da budu ZAKLJUČANI KONTEJNERI!
Foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

Politika

ZELENSKI OBEĆAO: Ukrajinsko žito samo će prolaziti kroz EU na putu za Afriku, rešenje bi trebalo da budu ZAKLJUČANI KONTEJNERI!

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je u sredu u Varšavi da će ubuduće žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi iz njegove zemlje samo prolaziti u tranzitu kroz Poljsku i druge države Evropske unije.

Prema njegovim rečima, ti poljoprivredni proizvodi ne smeju da destabilizuju evropsko tržište, u lukama u koje stižu će se samo pretovarati i slati u Afriku i na Bliski istok, a rešenje bi trebalo da budu zaključani kontejneri.

"Predsednik (Ukrajine) Zelenski je dao čvrsto obećanje da će u roku od nedelju dve dana biti potpisan sporazum o tome da žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi prolaze u tranzitu u zaključanim kontejnerima. Preko Poljske prolaziće samo zato da se otpreme u druge zemlje", kazao je privatnoj televiziji Polsat, portparol poljske vlade Pjotr Miler.

O protestima zemljoradnika zbog ukrajinskih žitarica koje su zauzele silose u Poljskoj i koje su preprodavci i trgovci pustili na tamošnje i tržišta još nekih zemalja EU predsednik Poljske Andžej Duda je danas rekao da nije samo ukrajinsko žito krivo za pad cena i probleme poljskih ratara.

Anžej Duda, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

"Ako pogledamo cene pre godinu dana, pre rata, one su bile još niže od sadašnjih. Krajem prošle godine su izuzetno porasle, posle pale, ali ponavljam, da su i tako danas više nego pre godinu dana. Ipak ja ;razumem ogorčenje poljskih ratara jer bi hteli da imaju cene što više je moguće", kazao je Duda u intervjuu za državni radio.

Duda se založio za pooštravanje kontrola na ukrajinsko-poljskoj granici koje će sprečiti špekulante jer oni su najveći problem za poljske ratare.

U sredu je ostavku podneo poljski ministar poljoprivrede i razvoja sela Henrik Kovlačik, kako je objasnio zato što nije uspeo da izdejstvuje da Evropska komisija vrati carine na žitarice iz Ukrajine, što je bio prvi uslov da poljoprivrednici iz saveza Agrounija i inicijative Prevareno selo odustanu od najavljenih protesta i blokada puteva.

Novi ministar ima rok do kraja uskršnjih praznika da predstavi detalje o obećanim kompenzacijama Vlade poljoprivrednicima od 2,1 milijardu evra, zbog ukrajinskih žitarica. Ministar je zadužen da nađe rešenje da ukrajinski izvoz zaista samo prolazi u tranzitu do luka na Baltiku, da se što pre pretovari i krene ka Bliskom istoku i Africi. ; U suprotnom Agrounija je zapretila da će zbog blokada stati cela Poljska.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track