OBJAVLJENI ŠOKANTNI MEMOARI JOZEFA FRICLA: Monstrum otkrio tajne svog BOLESNOG UMA, i traži saosećanje, razumevanje i OPROST
Foto: Profimedia / ROBERT JAEGER/ AFP

tvrdi da je u suštini dobra osoba

OBJAVLJENI ŠOKANTNI MEMOARI JOZEFA FRICLA: Monstrum otkrio tajne svog BOLESNOG UMA, i traži saosećanje, razumevanje i OPROST

Planeta -

Prošle nedelje, uz pomoć advokata Astrid Vagner, u Nemačkoj su objavljeni šokantni memoari uvrnutog silovatelja Jozefa Fricla "Die Abgrunde des Josef F" ("Ambis Jozefa F"), u kojima je zloglasni seksualni prestupnik otkrio šta mu je prolazilo kroz glavu dok je u zatočeništvu pune 24 godine držao rođenu ćerku sa kojom je rodio sedmoro incestuozne dece.

Podsetimo, Fricl, koji je zatvorio i seksualno zlostavljao svoju ćerku Elizabet, 2009. godine osuđen je na doživotnu robiju zbog incesta, silovanja, prinude, lažnog zatvaranja, porobljavanja i ubistva jednog od njegovih maloletnih sinova.

Njegova ćerka Elizabet nestala je 1984. kada je imala 18 godina, a otkrivena je tek 26. aprila 2008. u tajnom podrumu ispod očeve kuće u Amštetenu u Austriji.

Osvrćući se na svoje zločine koji su užasnuli svet, Fricl, koji sada ima 87 godina, piše u knjizi: „U početku je to bila samo igra uma koju sam igrao. Ali navikao sam na to. Ideja, koja je ranije izgledala tako apsurdna, tako monstruozna, dobila je oblik... Jednog dana sam znao šta treba da radim. Trebalo je samo sačekati pravu priliku... A onda je došlo vreme, bilo je kišno subotnje jutro, kada je misao postala akcija”.

Otac iz pakla je detaljno projektovao podzemni zatvor za svoju ćerku – iza police u svojoj radnoj sobi sakrio je teška metalna vrata, koja su se mogla otvoriti samo pomoću tajne šifre bez ključa koju je znao. Elizabeti je, pak, lagao da su vrata naelektrisana i da će biti ubijena ako pokuša da pobegne.

- Sledećeg jutra sam otišao u policiju i prijavio nestanak. Jedan policajac je sve pažljivo snimio i rekao: "Ona ima više od 18 godina i može da radi šta hoće", ovako Fricl opisuje početak života svoje ćerke u zatočeništvu, prenosi Dejli mejl.

Dalje tvrdi da je naterao Elizabet da piše pisma svojoj majci u kojima ona objašnjava da treba da provede neko vreme van kuće, dok je komšijama rekao da je njegova ćerka pobegla i pridružila se sekti.

- Nije mi bilo lako... Stalno su mi se kroz glavu motale misli o tome šta sam uradio. Stalno sam bio pod pritiskom. Nisam imao kome da se poverim. Morao sam da gledam napred i nastavim putem koji sam izabrao... Odgurnuo sam sve svoje probleme od sebe, inače bih poludeo! Samo ponekad, kada sam bio sam, proganjale su me mračne misli. Ali odmah sam ih potisnuo, skrenuo pažnju i razmišljao o nečem drugom – piše Fricl u svojim šokantnim memoarima.

Elizabet Fricl, Jozef Fricl
foto: Printscreen YouTube

Njegovo zlostavljanje sopstvene ćerke rezultiralo je rođenjem sedmoro dece – troje je ostalo u zatočeništvu sa majkom, a jedan dečak je umro od Friclovih ruku samo nekoliko dana nakon rođenja. Čudovište je stavilo njegovo telo u spalionici, a ostalo troje je podigao sa svojom suprugom Rozmari.

Dok je njegova ćerka bila u zatočeništvu, Fricl je čak odlazio na duge odmore (jedna od destinacija je bio Tajland), ostavljajući svoje žrtve u podrumu bez struje, okružene pacovima, kanalizacijom i trulom hranom.

U knjizi se pohvalio i činjenicom da je otac punoletnog sina, začetog, prema njegovim rečima, u tajnoj vezi sa ženom iz Gane koja je, tvrdi, sada ugledni advokat.

Pišući knjigu, Fricl se takođe žalio da mu je uskraćeno razumevanje, saosećanje, a možda i oprost. Nedavno je tražio da bude prebačen u normalan zatvor, ali su austrijski sudovi to odbili. Silovatelj Fricl, bivši inženjer elektrotehnike, koji je pre šest godina promenio prezime u Majrhof, sada navodno boluje od demencije, ali advokat Astrid Vagner to poriče.

- To nije tačno, daleko je on od bespomoćnog starca. Pun je energije, ima snagu volje i odlučnosti, od demencije u njemu nema ni traga – uveren je advokat.

-Ja sam u suštini dobra osoba i jednostavno ne mogu da razumem zašto je moja žena odlučila da prekine svaki kontakt sa mnom - žali se Fricl u jednom pasusu knjige.

Danas njegova ćerka Elizabet i njeno šestoro dece imaju nove identitete i žive u malom austrijskom selu. Njihovu kuću uredila je država, postavivši oko nje visoku ogradu i sigurnosne kamere, prenosi Jutarnji.hr.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track