LUDILO U PARIZU: Na ulice izašlo 400.000 ljudi, besni građani polivali policiju kiselinom! PRIVEDENO 111 OSOBA! (FOTO)
Foto: EPA Mohammed Badra

LUDILO U PARIZU: Na ulice izašlo 400.000 ljudi, besni građani polivali policiju kiselinom! PRIVEDENO 111 OSOBA! (FOTO)

Planeta -

Žestoke manifestacije održane su u četvrtak u Parizu. Prema podacima organizatora u prestonici je protestovalo oko 400.000 ljudi, dok je policija izbrojala 57.000.

U celoj zemlji, na ulice je, prema informacijama sindikata, izašlo dva miliona ljudi, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova videlo pet puta manje. U svakom slučaju, odziv je bio ogroman.

Pariz, protesti
foto: EPA Mohammed Badra

Uz mirne manifestacije, grupe najradikalnijih su se sukobile s policijom na koju su bacali kamenice, flaše, polivali ih bojom, pa čak i kiselinom. Bilo je i povređenih.

Među snagama reda, samo u Parizu, 77, od kojih je 13 prevezeno u bolnicu, među kojima i dve žene policajci, od kojih je jedna povređena u oko, a druga pala u nesvest kada je u kacigu pogođena kockom iz kaldrme. U celoj zemlji, povređena su 154 čuvara reda.

Pariz, protesti
foto: EPA Mohammed Badra

Mnogo povređenih bilo je i među manifestantima.

Lomljeni su izlozi, autobuska stajališta, paljeni kontejneri... Stradale su banke, a jedna od njih je zapaljena u Parizu. Gorela je i tenda restorana u kome je predsednik Emanuel Makron slavio pobedu 2017. godine.

Najradikalnijima učesnicima protesta su smetali i novinari koji su snimali štetu, uz poruku da "u tome nije suština", već u protestu. U Parizu je uhapšen 31 učesnik manifestacija, dok ih je 111 privedeno u celoj Francuskoj.

Vruće je bilo na Trgu Danfer Rošero, na pola puta protesne povorke u Parizu, a napeto je bilo i na kraju, na Italijanskom trgu. Kuljalo je mnogo suzavca.

Privedeno 111, povređeno 154 policajaca

Grupa od 111 osoba je privedena danas tokom protesta protiv penzione reforme u Francuskoj, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dodaje se da je 154 policajaca i žandarma povređeno, od kojih neki teže.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izrazio je podršku policiji, žandarmima i vatrogascima koji štite demonstrante i javnu i privatnu imovinu.

Darmanen je danas rasporedio više od 11.000 policajaca.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja