MAKRON NIJE USPEO DA UBEDI SIJA: Nije dao nikakve signale da bi mogao da iskoristi uticaj i okonča rat u Ukrajini
Foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

MAKRON NIJE USPEO DA UBEDI SIJA: Nije dao nikakve signale da bi mogao da iskoristi uticaj i okonča rat u Ukrajini

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping nije pokazao bilo kakav znak da planira da promeni svoju poziciju po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, piše "Politiko".

Tokom drugog dana Makronove posete Kini, Si je zauzeo svoju uobičajenu poziciju po pitanju tog sukoba, tvrdeći da "obe strane imaju razumne bezbednosne brige", i nije dao nikakve signale da bi "mogao da iskoristi svoj uticaj da okonča sukob", navodi briselski portal.

"Kina je spremna da, zajedno sa Francuskom, pozove međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i mirna", rekao je kineski predsednik tokom obraćanja novinarima.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Si je dodao i da ukrajinska kriza nije problem između Kine i EU. On je napomenuo da će Kina nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju održavanja mirovnih pregovora, a Peking takođe podržava evropsku stranu u iznošenju ideja i planova za političko rešenje ukrajinske krize na osnovu njenih sopstvenih fundamentalnih i dugoročnih interesa.

"Mirovni pregovori moraju da se nastave što pre, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u skladu sa Poveljom UN, tražeći političko rešenje i stvarajući izbalansiranu, efektivnu i održivu evropsku bezbednosnu infrastrukturu", dodao je on.

Francuski predsednik je doputovao u Kinu kako bi, prema tvrdnjama "Politika", "pritisnuo Kinu da iskoristi svoju ucenjivački potencijal prema Rusiji kako bi se okončao konflikt", kao i da bi "privoleo Peking da osudi ruske pretnje razmeštanja nuklearnog oružja u Belorusiji".

Tokom privatnog sastanka sa Sijem, Makron je naglasio da Zapad brine da će Kina Rusiji poslati naoružanje. Ali on nije postigao mnogo.

"Predsednik je pokušao da ubedi Sija da Rusiji ne pošalje oružje koje bi joj pomoglo u ratu sa Ukrajinom. Si je rekao samo da ti nije njegov rat", rekao je anonimni francuski diplomata za "Politiko".

Razgovor dvojice lidera, koji su Francuzi opisali kao "iskren i konstruktivan", trajao je oko sat i po.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track