NA POLITIČKOM PLANU DEBAKL, NA EKONOMSKOM USPEH: Bilans Makronove trodnevne posete Pekingu! Si ostao o Ukrajini neumoljiv
Foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

analiza politika

NA POLITIČKOM PLANU DEBAKL, NA EKONOMSKOM USPEH: Bilans Makronove trodnevne posete Pekingu! Si ostao o Ukrajini neumoljiv

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping nije pokazao znakove promene stava u vezi sa ratom u Ukrajini, posle razgovora u četvrtak sa svojim francuskim kolegom Emanuel Makronom, piše Politiko.

Si je zauzeo svoj stav prema invaziji Rusije na Ukrajinu u punom obimu — rekavši da „sve strane“ imaju „razumne bezbednosne zabrinutosti“ — i nije dao nikakav nagoveštaj da će iskoristiti svoj uticaj da pomoći da se sukob okonča.

„Kina je spremna da zajedno sa Francuskom apeluje na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena“, rekao je kineski lider tokom konferencije za novinare u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

„Mirovni pregovori treba da budu nastavljeni što je pre moguće, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u vezi sa Poveljom UN... tražeći političko rešenje i izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira“, dodao je on, sedeći pored Makrona.

Francuski predsednik doputovao je u Kinu u sredu u nadi da će naterati Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča sukob i da natera Peking da se izjasni protiv pretnje Kremlja da će u Belorusiji biti smešteni nuklearni projektili.

Tokom svog privatnog sastanka sa Sijem, Makron je izrazio zabrinutost Zapada da će Peking isporučiti oružje Rusiji, rekao je francuski diplomata koji poznaje pregovore. Ali činilo se da francuski lider nije stigao daleko.

„Predsednik je pozvao Sija da ne vrši isporuke Rusiji koje bi pomogle njenom ratu protiv Ukrajine. Si je rekao da ovaj rat nije njegov“, rekao je diplomata, govoreći anonimno da bi opisao privatnu sednicu.

Razgovori — koje je zvaničnik Jelisejske palate ipak opisao kao „iskrene i konstruktivne“ — na kraju su trajali sat i po.

Nakon toga, akcija je prešla na ceremoniju potpisivanja, gde su zvaničnici i poslovni lideri potpisali nekoliko ugovora, uključujući prodaju 160 Airbus aviona. Prema Eliseeu, kineska vlada je odobrila kupovinu 150 aviona A320 Neo i 10 A350 — isporuku koja je bila deo ugovora vrednog 36 milijardi evra, koji je Erbas najavio prošle godine.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, svaki kineski ministar i poslovni rukovodilac duboko su se poklonili Siju pre nego što su potpisali ugovore sa svojim francuskim kolegama, piše Politko.

Makron je ponovo apelovao na Si da izričito osudi agresiju Rusije na Ukrajinu.

„Govoriti o miru i stabilnosti znači govoriti o ratu koji je Rusija vodila protiv Ukrajine. Dali ste neke važne komentare“, rekao je francuski lider.

„Ovo je rat koji uključuje sve nas jer je članica Saveta bezbednosti odlučila da prekrši povelju UN. Ne možemo to da prihvatimo.”

Francuski poslanik An Ženet, koja je takođe u četvrtak razgovarala sa kineskim zvaničnicima, priznala je da „nije bilo iznenađenja“ u stavu Kine o Ukrajini, ali je tvrdila da je i dalje korisno postaviti neke temelje po tom pitanju.

"To je početak", rekla je Žanet.

„Biće još razgovora između Sija i Makrona. Možda ćemo dobiti neke druge poruke."

Si i Makron će se u petak uputiti u kineski grad Guangdžou, gde će održati još razgovora i privatnu večeru.

Međutim, u onome što će se čitati kao ustupak Francuzima, Si je govorio o potrebi da zaraćene strane „zaštite žrtve, uključujući žene i decu“, što dolazi nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina zbog njegove uloge. u ilegalnom prebacivanju ukrajinske dece u Rusiju.

Si, međutim, nije eksplicitno pomenuo Rusiju u svojim primedbama. I u potezu koji će verovatno iznervirati američke zvaničnike, Si je takođe rekao da bi Kina i Francuska trebalo da „nastave razmenu između zakonodavnih tela i vojske“. Zatim je uključio Francusku u uobičajeni refren koji kineski zvaničnici koriste da kritikuju SAD.

„Kina i Francuska će nastaviti da se… suprotstavljaju hladnoratovskom mentalitetu i blokovskoj konfrontaciji, udružujući se u rešavanju svih vrsta globalnih izazova“, rekao je Si.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja