SERGEJ LAVROV IZ TURSKE PORUČIO: Mirovni pregovori moraju da budu fokusirani na stvaranje NOVOG SVETSKOG PORETKA
Foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

o mirovnim pregovorima u ukrajini

SERGEJ LAVROV IZ TURSKE PORUČIO: Mirovni pregovori moraju da budu fokusirani na stvaranje NOVOG SVETSKOG PORETKA

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tokom posete Turskoj da svi mirovni pregovori o Ukrajini moraju da uzmu u obzir ruske interese i da budu usmereni na stvaranje „novog svetskog poretka“.

„Svaki pregovori moraju biti zasnovani na uvažavanju ruskih interesa i moraju se odnositi na principe na kojima će se zasnivati novi svetski poredak“, rekao je Lavrov i dodao da se Rusija protivi „unipolarnom svetu koji vodi jedan hegemon“.

Lavrov je u četvrtak doputovao u tursku prestonicu, gde ga je ugostio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, sa kojim je razgovarao i o izvozu žitarica iz luka u Crnom moru.

Sredinom marta Rusija i Ukrajina su postigle dogovor o obnavljanju sporazuma, koji su prvi put zaključile prošlog jula uz pomoć Turske i Ujedinjenih nacija.

„Ako ne bude daljeg napretka u otklanjanju barijera za izvoz ruskog đubriva i žitarica, razmotrićemo da li je ovaj sporazum neophodan“, rekao je Lavrov, predviđajući da će Rusija početi da deluje mimo sporazuma ako zapadne zemlje nastave da održavaju barijere.

Kako je objasnio, na ruski izvoz žitarica i đubriva utiče nedostatak pristupa osiguranju i sistemu razmene finansijskih podataka SVIFT. On je pozvao evropske zemlje, koje, prema njegovim rečima, tvrde da imaju višak ukrajinskog žita, da deo toga poklone siromašnim zemljama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prilikom produženja sporazuma rekao da je od primene sporazuma 800 brodova izvezlo 25 miliona tona žitarica iz crnomorskih luka. Ne postoji konsenzus između Kijeva i Moskve o tome da li su produžili važenje sporazuma za 60 ili 120 dana.

Čavušoglu je rekao da je Turska zabrinuta zbog potencijalne eskalacije borbi u Ukrajini ovog proleća, dok je ustvrdio da će Turska nastaviti da traži okončanje rata pregovorima.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja