RUSIJA PONOVO OPTUŽILA AMERIKU ZA RAZVOJ BIOLOŠKOG ORUŽJA! Objavili i imena naučnika; SAD: Laboratorije postoje, ali za naučni rad
Foto: Printscreen Twitter

programi

RUSIJA PONOVO OPTUŽILA AMERIKU ZA RAZVOJ BIOLOŠKOG ORUŽJA! Objavili i imena naučnika; SAD: Laboratorije postoje, ali za naučni rad

Planeta -

Uprkos tvrdnjama SAD da Pentagon ne finansira biološke objekate u Ukrajini, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nova imena učesnika vojno-bioloških programa među građanima SAD i Ukrajine.

Ove podatke izneo je na brifingu načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov, prenosi RIA Novosti.

Igor Kirilov
foto: Printscreen Twitter

„Danas dopunjavamo spisak osoba uključenih u biološka istraživanja Pentagona. Među njima su: Eliot Džejkobs Perlman, šef nevladine organizacije „Međunarodni institut za HIV i tuberkulozu“ u Kijevu. Bio je direktno uključen u stvaranje laboratorije za sprovođenje vojno-bioloških istraživanja na teritoriji Ukrajine“, – rekao je on.

On je takođe imenovao Grega Glassa, profesora na Institutu za novonastale patogene na Državnom univerzitetu Floride, koji je proučavao širenje patogena tularemije u postsovjetskoj republicim, i takođe bio uključen u realizaciju projekta U-P-8 za širenje virusa krimsko-kongo hemoragične groznice i hantavirusa u Ukrajini.

SAD: Laboratorije postoje, ali za naučni rad

Znaničnici SAD više puta su ponavljali da laboratorije u Ukrajini postoje, ali kao što postoje i u svim zemljama sveta, gde naučnici rade na ispitivanju stvari, koje su previše kompleksne i za razumeti..

Ovi objekti funkcionišu kao i druge državne ili lokalne laboratorije za javno zdravlje i istraživanje širom sveta, tvrdi druga strana.

Profesor Endrju Stenli Pekos je bio uključen kao jedan od vodećih konsultanata za projekat U-P-2 o korišćenju geografskih informacionih sistema, daljinskog praćenja i laboratorijske dijagnostike za otkrivanje tularemije i antraksa kod ljudi i životinja u republici.

„Među izvršiocima američkih vojnobioloških projekata su državljani Ukrajine: Natalija Rodina – zamenica generalnog direktora državne ustanove „Kijevski regionalni laboratorijski centar“ Ministarstva zdravlja Ukrajine i bivša službenica američke kompanije za pitanja laboratorijske dijagnostike“, rekao je general.

U projektima je učestvovala i Elena Nesterova, direktorka Ukrajinskog instituta za istraživanje javnog zdravlja. Koordinirala je aktivnosti kompanije „Lavirint Global Health“, koja je vršila interakciju između državnih organa Ukrajine i kompanije „Metabiota“.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock, Ilustracija

Kirilov je rekao da je istovremeno, Vašington obnovio vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini posle iznuđene pauze zbog početka ruske specijalne operacije.

"Glavni zadaci u ovoj fazi su nastavak izgradnje bioloških laboratorija u Ukrajini, kao i proširenje formata za obuku ukrajinskih biologa“, rekao je Kirilov.

Ovaj zaključak je doneo na osnovu analize protokola sastanka radne grupe američkih i ukrajinskih stručnjaka na čelu sa predstavnicima Uprave za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD (DITRA) od 20. oktobra 2022. o planovima za implementaciju. Programa za smanjenje biološke pretnje u Ukrajini.

Prema rečima Kirilova, činjenice o vojno-biološkim aktivnostima Pentagona, koje je prethodno iznelo rusko Ministarstvo odbrane, primoravaju Vašington da uloži napore da sakrije pravu prirodu posla. On je naglasio da su zbog toga Sjedinjene Američke Države promenile naziv zajedničkog programa bioloških istraživanja, koji je zapravo usmeren na razvoj komponenti biološkog oružja.

"U protokolu se navodi da je program dobio novi naziv - "Istraživanje bionadzora". U skladu sa dokumentom, vojno odeljenje namerava da nastavi istraživanje opasnih patogena, prikuplja biološke materijale i šalje ih u Sjedinjene Države", rekao je šef trupe RCBZ.

Istovremeno, nejasna reakcija međunarodne zajednice i strah nekih zemalja da se suprotstave Vašingtonu omogućavaju Sjedinjenim Državama da nastave istraživanje dvostruke namene u ukrajinskim biološkim objektima i u drugim zemljama sveta, naglasio je Kirilov.

Osim toga, države mogu da spremaju provokacije biološkim oružjem.

„U periodu od 24. aprila do 26. aprila 2023. godine sa odabranim kandidatima će se održati onlajn obuka, uporedo je planirano da se organizuje i sastanak licem u lice u Varšavi. <...> Ne isključujemo da će se pod plaštom ovakvih kurseva sprovoditi aktivnosti na pripremi provokacija biološkim oružjem i informativnoj kampanji protiv Ruske Federacije“, rekao je načelnik trupa RHBZ.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, na sajtu Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra (STCU) u upitniku za studente specijalnih kurseva, preduslov za učešće u njima je iskustvo u istraživanju dvostruke namene.

Prema rečima Kirilova, tokom kampa za obuku od učesnika će biti zatraženo da nastave rad na zatvorenim projektima na teritoriji postsovjetske republike i šire.

"Za realizaciju postavljenih zadataka, Kancelarija Ministarstva odbrane SAD za smanjenje pretnji koristi potencijal biologa ne samo iz Ukrajine, već i iz država Centralne Azije i Kavkaza. Rad u ovom pravcu planira američka administracija za ovaj period. najmanje do 2025. godine“, rekao je general.

Istovremeno, mnogi optuženi u vojno-biološkim programima sada su napustili Ukrajinu, a SAD ih hitno traže kako bi sprečile curenje informacija o njihovim nezakonitim aktivnostima, dodao je Kirilov.

Ministarstvo odbrane nastavlja da analizira vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Ukrajini i drugim regionima sveta. Ranije je odeljenje već objavilo imena učesnika američkih vojno-bioloških programa, uključujući zvaničnike Ministarstva odbrane SAD, izvođače iz Pentagona , državne institute i privatne kompanije u Ukrajini.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track