OVO JOJ NIJE PRVI PUT: Šokantno otkriće o devojci koja tvrdi da je Medlin Meken - potrebna joj je pomoć i da bude sa porodicom
Foto: James Boardman Archive / Alamy / Alamy / Profimedia, Printskrin / You Tube

slučaj koji je ponovo uzburkao svet

OVO JOJ NIJE PRVI PUT: Šokantno otkriće o devojci koja tvrdi da je Medlin Meken - potrebna joj je pomoć i da bude sa porodicom

Planeta -

Objava Poljakinje Džulije Vendel (21) na društvenim mrežama da je ona Medlin Meken, devojčica iz Velike Britanije koja je nestala 2007. godine, podigle su ogromnu prašinu širom sveta. A onda je analizom DNK utvrđeno da to nije tačno.

"Dejli mejl" je, idući tragom ove priče, čak došao do otkrića da Džuliji ovo nije bilo prvi put da je ona tvrdila da je neko drugi.

Džulija se u međuvremenu vratila u Poljsku.

Medlin Meken
foto: EPA, Printscreen/TikTok

Njena majka Dorota Vandelt-Čolevinski i očuh Pjotr Čolevinski posebno su uznemireni postupcima američke medijske ličnosti dr Fije Johanson, samozvanog vidovnjaka i mistika, koja je skočila na Džulijine tvrdnje i pričala da joj "pomaže da otkrije istinu", gurajući je u brojna pojavljivanja u medijima.

Porodični prijatelj je za "Dejli mejl" rekao: "Džulija je veoma poremećena mlada žena. Njena majka Dorota je jednostavno van sebe, ne može da veruje, Džulija je jako bolesna, a majka samo želi da dobije pomoć koja joj je potrebna. Od početka je bilo jasno da Džulija nije Medlin, a Dorota je besna što je ovaj takozvani lekar iskoristio bolest veoma mlade žene. Džulija samo treba da bude kod kuće sa svojom porodicom kako bi dobila tretman koji joj je potreban i koji će usrećiti porodicu. Dorota je užasnuta što je sav ovaj publicitet izazvao novu tugu za porodicu Meken", rekao je porodični prijatelj.

Dom Džulije i njene porodice je grad Vroclav u jugozapadnoj Poljskoj. Ovde su se Dorota i njena majka preselile iz severne Poljske 2009. godine.

Nakon što su se rastali od Džulijinog oca, koji se preselio u Nemačku, Dorota i Džulija su se preselile u pametnu kuću u bogatom predgrađu sa njenim novim partnerom Pjotrom koji se bavio finansijama.

Dorota je uspešna poslovna žena i vodi lanac prodavnica odeće i sa platom svog novog muža uspeli su da obezbede Džuliji privatnu školu.

Bivša školska drugarica je rekla: "Džulija je imala oko sedam godina kada se preselila u Vroclav sa svojom mamom i krenula je u privatnu školu, ali je potom prešla u lokalnu osnovnu školu jer nije mogla da se skrasi. Bila je veoma zbunjena i dok je išla kroz školu odlučila je da želi da bude pevačica, a zatim model, ali ništa od ovoga se nije dogodilo i postala je veoma depresivna i ljuta. Ovo što se sada dešava nije baš novo. Kada je bila u srednjim tinejdžerskim godinama počela je da govori da Dorota nije njena majka i da je ona zaista dete koje je nestalo u Poljskoj nekoliko godina ranije. Bilo je tako tužno videti kako ju je Dorota volela i samo je želela najbolje za nju - pobunila se i otišla od kuće i počela da se viđa sa tipom koji je bio narkoman i to joj nije pomoglo. Nisam je videla godinu ili nešto više, a onda sam pre nekoliko meseci čula od prijatelja da se ponovo vratila na to i rekla da je ona zaista Medlin Meken, za šta su svi znali da je smešno jer je Medi mlađa", rekla je Džulijina prijateljica.

Medlin Meken
foto: Printskrin / You Tube

Objavljujući na internetu da je ona Medlin - koja je nestala sa tri godine iz apartmana za odmor u Algarveu u kojem je boravila u Praja da Luz u maju 2007. - Džulija je tvrdila da se ne seća ranih delova svog detinjstva i da nije imala izvod iz matične knjige rođenih.

Napisala je: "Ne sećam se većine svog detinjstva, ali moje najranije sećanje je veoma snažno i radi se o odmoru na toplom mestu gde je plaža i bele ili veoma svetle zgrade s apartmanima. Ne vidim svoju porodicu u ovom sećanju."

Obrve su se podigle zbog njenih tvrdnji i brzo je istaknuto da je ona dve godine starija nego što bi Medlin bila, ali je nastavila da insistira, na veliku frustraciju svoje porodice, da je ona nestalo dete iz Rotlija u Lesterširu.

"Dejli mejl" je takođe otkrio da je Džulija, koja takođe koristi prezimena Faustina i Vandelt, kontaktirala poljsku dobrotvornu organizaciju da kaže da je nemačka nestala učenica i američko dete.

Ona je zvaničnicima "Zaginieni przed Lati" poslala fotografije na kojima je prvobitno tvrdila da je Inga Gehrike (5), koja je nestala iz Stendala u Nemačkoj 2015. godine i od tada nije viđena.

Njene tvrdnje su odbačene jer je razlika bila osam godina, a kasnije se ispostavilo da je izmislila priču sa prijateljem.

Zatim je ponovo kontaktirala dobrotvornu organizaciju da kaže da je ona Akacija Bišop, koja je nestala kao 19-mesečna beba 2003. godine u Juti i koja od tada nije viđena, ali su i te njene tvrdnje odbačene.

Portparol "Zaginieni przed Lati" je rekao: "Džulija nam je dva puta poslala poruku da kaže da je nestala osoba, jednom je rekla da je Nemica, a drugi put da je Amerikanka. Ni jedno ni drugo nije bilo tačno i pomagali smo Džulijinoj porodici koliko smo mogli, jer je sasvim jasno da joj nije dobro i da stalno tvrdi da je osoba koja nije. Njena porodica samo želi najbolje za nju i da se ovo reši njenim povratkom na terapiju. Za Džulijinu porodicu ona je veoma voljena ćerka, sestra, nećaka, rođaka i unuka. Oni ne razumeju zašto ona tvrdi da je neko drugi", rekao je portparol.

Dorotin prijatelj je rekao: "Porodica nije mogla da veruje šta je govorila jer su joj davali toliko ljubavi i podrške kada je bila mlađa – iako ih je odgurnula i odbacila. Njena majka je svima govorila da njena ćerka ima problema sa mentalnim zdravljem i zamolila ju je da prestane da laže i širi ove tvrdnje, ali je Džulija samo rekla da ne veruje da je Dorota njena majka. Džulija kaže da nema izvod iz matične knjige rođenih niti fotografije, ali ih je ponela sa sobom iz porodične kuće u Vroclavu – ima sve dokumente koji dokazuju ko je ona i sigurno nije Medlin Meken. Dugi niz godina ima problema sa mentalnim zdravljem i bilo je nekoliko slučajeva samopovređivanja, potrebna joj je ozbiljna pomoć. Porodici je jasno da je Džulija motivisana svom ovom pažnjom koju dobija, a po mom mišljenju dr Johanson je bila neprofesionalna i iskoristila je bolest mlade žene. Oni ne vide zašto su DNK testovi bili potrebni kada je svima očigledno da Džulija nije Medlin MekKen", tvrdi prijatelj Džulijine majke.

Džulijina porodica nije želela da komentariše ova otkrića, a osoblje u prodavnicama koje Dorota poseduje samo bi reklo da je "otišla na nekoliko dana" zbog pompe oko Džulije.

Prijateljica je dodala: "Dorota je nosila Džuliju devet meseci i voli je svim srcem i posle svega ovoga i zna ko je Džulijin otac, samo želi da se njena ćerka što pre leči. Ali izgleda da Džulija jednostavno ne želi da stane i nastavlja sa svojim tvrdnjama donoseći još više agonije porodici i zato su toliko ljuti na dr Johanson. Kažu, da je imala osećaj za profesionalizam videla bi da je Džulija bolesna i ne bi je iskorišćavala za svoju korist. Samo je htela da stekne ime i rado je iskoristila Džuliju za to", navodi prijateljica.

Dorota je takođe demantovala tvrdnje da je Džulija imala frakturu lobanje kada je imala osam godina.

Džulija tvrdi da se zbog toga ne seća svog detinjstva, a dr Johanson je to koristila kao gorivo za tvrdnje da je ona Medlin.

Ali majka male Medlin je rekla "Dejli mejl": "To nije istina."

Ranije ove nedelje dr Johanson je objavila DNK rezultate koji su pokazali da je Džulija bila iz Poljske i da nije nestala Madlen.

Medlin Meken
foto: EPA

Dr Johanson je rekla: "U početku nije htela da veruje rezultatima DNK, govorila je: 'Šta ako neko promeni rezultate?', ali sam joj rekla: 'Prestani!'".

"Kao psiholog, mogu da razumem zašto nije želela da veruje da joj je majka prava majka. Ali rekala sam joj – ona mora da prekine ovu fiksaciju i da prihvati rezultate DNK testa i počne da nastavi sa svojim životom.

Nestanak Medlin Meken

Medlin Meken, poznata kao Medi, nestala je iz apartmana u portugalskom odmaralištu Praja da Luz 3. maja 2007. godine.

Bila je na odmoru sa svojim roditeljima - Kejt i Džerijem - dvogodišnjom braćom i sestrama blizancima i grupom porodičnih prijatelja i njihovom decom.

Ona i blizanci su ostavljeni da spavaju u stanu, dok su Mekenovi i prijatelji večerali u restoranu udaljenom 55 metara..

Roditelji su proveravali decu tokom cele večeri, sve dok Kejt nije otkrila da je Medi nestala u 22 sata.

Ono što je usledilo smatra se jednom od najvećih istraga o nestalim osobama u svetu.

Portugalske vlasti su zatvorile istragu u julu 2008, ali su Medini roditelji nastavili da rade sa privatnim detektivima.

Skotland Jard je pokrenuo sopstvenu istragu - "Operaciju Grandž" - 2011. godine i istrage su u toku.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja