NOĆNA MORA ZA PENTAGON Procurela nova serija tajnih dokumenata, osim o Ukrajini, obelodanjeni i materijali o Kini i Bliskom istoku
Foto: Shutterstock

gore društvene mreže

NOĆNA MORA ZA PENTAGON Procurela nova serija tajnih dokumenata, osim o Ukrajini, obelodanjeni i materijali o Kini i Bliskom istoku

Planeta -

Nova serija poverljivih američkih dokumenata o Ukrajini pojavila se na internetu, preneo je "Njujork tajms".

Kako se navodi, osim ovih dokumenata, na društvenim mrežama pojavili su se i američki tajni dokumenti o Bliskom istoku i Kini. Ukupno je, ističe ovaj njujorški medij, na internetu bilo više od 100 dokumenata. Navodi se da su neki od njih označeni da "njihov sadržaj ne bi trebalo da bude poznat predstavnicima bilo koje druge zemlje".

Prema mišljenju analitičara, "obim curenja", kao i priroda informacija sadržanih u novim materijalima, mogli bi da nanesu veliku štetu vlastima. Jedan od predstavnika obaveštajne zajednice opisao je curenje kao "noćnu moru za 'Fajv ajs' (obaveštajni savez koji uključuje SAD, Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju i Novi Zeland)".

Jedan od dokumenata je, kako navodi list, mapa sa odnosom snaga oko Artjomovska (Bahmuta). Drugi poverljivi materijali, ističe list, odnose se na Kinu i Indo-pacifički region, Bliski istok i borbu protiv terorizma.

Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing, komentarišući izveštaje o dokumentima koji su procurili, rekla je da su SAD svesne izveštaja o objavama na društvenim mrežama i da američko Ministarstvo odbrane istražuje šta se dogodilo.

Podsetimo, ranije je objavljeno da je oko deset vladinih dokumenata sa oznakom "poverljivo", pronađeno u Bajdenovom centru za diplomatiju i globalni angažman u Vašingtonu.

Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i uzbunjivač Edvard Snouden, izjavio je prethodno da je američki predsednik tokom svog mandata prisvojio mnogo više poverljivih dokumenata od uzbunjivača.

Posle nekog vremena, u Bajdenovoj kući pronađen je drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja