ISLAMISTIČKE BANDE HARAJU NIGERIJOM: Naoružani napadači oteli najmanje 80 ljudi, uglavnom žena i dece, vlasti nemoćne
Foto: Shutterstock

užas

ISLAMISTIČKE BANDE HARAJU NIGERIJOM: Naoružani napadači oteli najmanje 80 ljudi, uglavnom žena i dece, vlasti nemoćne

Planeta -

Naoružani napadači u Nigeriji oteli su najmanje 80 ljudi, uglavnom žena i dece, u saveznoj državi Zamfara, gde je pojačana aktivnost bandi koje zbog novca vrše otmice u udaljenim selima, saopštili su Rojtersu danas svedoci, prenosi Tanjug.

Na udaru naoružanih bandi našle su se poslednjih godina stotine lokalnih zajednica širom severozapadne Nigerije, dok islamistički militanti nastavljaju da vrše napade na severoistoku zemlje, navodi britanska agencija.

Najnovija kidnapovanja dogodila su se u petak, u selu Vanzamai u oblasti lokalne samouprave Tsafe u Zamfari, dok su žene i deca iz sela obavljali poljoprivredne radove i skupljali drva za ogrev, saopštila su trojica stanovnika.

Portparol policije u Zamfari potvrdio je incident u izjavi, ali nije precizirao koliko je ljudi oteto. On je još naveo da policija sarađuje sa vojskom i lokalnim milicijama kako bi oslobodili otete ljude, prenosi Rojters.

Prema izjavama svedoka, naoružani napadači nisu još zatražili otkup. Kidnaperi u Nigeriji često drže svoje žrtve mesecima ako se otkupnina ne plati, a takođe zahtevaju od meštana da plaćaju naknade za zaštitu kako bi im se dozvolilo da obrađuju zemlju i ubiraju useve. Nigerijska vojska je više puta bombardovala kampove koje koriste bande, ali se napadi nastavljaju, navodi Rojters.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track