LOŠE VESTI ZA UKRAJINU! KRAJ ZA PVO 23. MAJA! Tajna dokumenta SAD otkrivaju: Kijevu ponestaje resursa, nema ni municije
Foto: FOTOMONTAŽA: Printscreen Youtube

LOŠE VESTI ZA UKRAJINU! KRAJ ZA PVO 23. MAJA! Tajna dokumenta SAD otkrivaju: Kijevu ponestaje resursa, nema ni municije

Planeta -

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane srednjeg dometa iscrpeće svoje mogućnosti do 23. maja, piše Vašington post, pozivajući se na procurela tajna dokumenta američke vojske i obaveštajnih službi.

- Mogućnost pružanja protivvazdušne odbrane srednjeg dometa za zaštitu biće potpuno iscrpljena do 23. maja. Procenjuje se da će Ukrajina izdržati još 2-3 talasa udara, navodi se u dokumentu Pentagona.

Prema pisanju medija, analiza situacije sa snabdevanjem municijom sprovedena je u periodu od kraja februara do početka marta ove godine. Ispostavilo se da je Kijev iscrpeo vojne resurse koje su obezbedile SAD i saveznici. Dokumenti koji su procureli ukazuju na zabrinjavajuću nestašicu oružja koje je isporučio Zapad u Ukrajini. Ovo se posebno odnosi na municiju i protivvazdušnu odbranu.

U članku se napominje da zbog iscrpljivanja zaliha, ukrajinske trupe treba da se postaraju da sistemi protivvazdušne odbrane rade kao prioritet protiv lovaca i helikoptera. Istovremeno, Kijev se poziva da ne troši ovaj resurs na „manje pretnje poput dronova“ .Pored PVO, Pentagon je zabrinut i zbog smanjenja zaliha artiljerije, koja bi, sudeći po prognozama, mogla da nestane u roku od nekoliko dana.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

Ranije je objavljeno da je nova serija tajnih američkih dokumenata o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku navodno procurila na internet. Navodilo se da bi više od 100 dokumenata moglo da dospe na internet, a šteta od onoga što se desilo procenjuje se kao značajna. Pentagon je već rekao RIA Novostima da proučavaju informacije o curenju.

Kako je pisao Njujork tajms, pozivajući se na niz dokumenata, ukrajinske vlasti su morale da prebace elitne trupe kod Bahmuta, na koje su računale u kontraofanzivi, što je dovelo do „strateških troškova” za Kijev.

Moskva je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Kurir.rs/Novosti/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja