ŠTA KRIJE ZAMUĆENA VOJNA KARTA LIDERA SEVERNE KOREJE: Kim Džon Un imao sastanak sa vojnim savetom! Primeniti ofanzivni način
Foto: EPA Kcna

suprostavljanje južnoj koreji i sad

ŠTA KRIJE ZAMUĆENA VOJNA KARTA LIDERA SEVERNE KOREJE: Kim Džon Un imao sastanak sa vojnim savetom! Primeniti ofanzivni način

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je na jačanje odvraćanja zemlje od rata na "praktičniji i ofanzivniji" način kako bi se suprotstavilo onome što je nazvao agresijom SAD-a i Južne Koreje, objavio je državni medij KCNA.

Kim je dao komentar na proširenom sastanku Centralnog vojnog veća održanom u ponedjeljak kako bi se raspravljalo o tekućim naporima da se ojača odvraćanje zemlje od rata kako bi se "nosila s eskalirajućim potezima američkih imperijalista i južnokorejskih marionetskih izdajnika da pokrenu rat agresije", prenela je KCNA.

Severna Koreja je žustro reagovala na nedavni niz zajedničkih vojnih vežbi saveznika, za koje je KCNA istakla da su bile namenjene pripremi za "sveobuhvatni rat" i prisilile Pjongjang da istraži snažne praktične akcije, uključujući vojne opcije.

Kim Jong-un, Kim Džong-un
foto: michael lerner AP Lee Jinman

Kim je naredio daljnje jačanje odvraćanja zemlje od rata sve većom brzinom i na "praktičniji i ofanzivniji" način.

"Na sastanku su se razmatrala praktična pitanja i mere za pripremu različitih predloga vojnih akcija koje neprijatelju nisu na raspolaganju i načini suprotstavljanja", dodaje se, prenosi Reuters.

Južna Koreja i američke snage sprovode godišnje proljetne vježbe od marta, uključujući zračne i pomorske vježbe koje uključuju američki nosač aviona i bombardere B-1B i B-52, te njihove prve velike vježbe desantiranja amfibija u pet godina.

Severna Koreja je također izvela razne vojne aktivnosti u proteklim nedeljama, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, testirajući ono što je nazvala podvodnom jurišnom bespilotnom letelicom s nuklearnim oružjem i ispaljivanjem interkontinentalne balističke rakete koja može pogoditi bilo gde u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kim Jong-un, Kim Džong-un
foto: michael lerner AP

Ministar za ujedinjenje Seula Kwon Young-se, zadužen za prekogranična pitanja, izrazio je u utorak snažno žaljenje zbog toga što Pjongjang nije odgovorio na međukorejske telefonske linije od prošle sedmice, nazvavši to "neodgovornim".

Dve Koreje imaju otvorene granične linije kako bi spriječile neočekivane incidente, ali Sever je često odbijao primati poruke ili dnevne pozive s Juga kada su odnosi zategnuti.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track