DŽO BAJDEN STIŽE U SEVERNU IRSKU: U četvorodnevnoj posetu američki predsednik održaće niz sastanaka u Dablinu i Belfastu
Foto: Printscreen/Youtube

DŽO BAJDEN STIŽE U SEVERNU IRSKU: U četvorodnevnoj posetu američki predsednik održaće niz sastanaka u Dablinu i Belfastu

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden večeras stiže u Severnu Irsku, a u toku dana će se sastati sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom. Očekuje se da će se susresti i sa predstavnicima pet političkih stranaka u Severnoj Irskoj i održati govor na Alsterskom univerzitetu.

Severna Irska obeležava 25 godina od mirovnog "Dogovora na Veliki petak", a ovo je prva poseta američkog predsednika Severnoj Irskoj nakon deset godina.

Bajden će u Belfastu razgovarati o tome kako Amerika može da pomogne Severnoj Irskoj da maksimalno iskoristi svoj ekonomski potencijal.

Inače u centru grada Belfasta dizali su se šahtovi tokom završnog bezbednosnog čišćenja oko centra grada. Hotel Bajden će ostati sa 300 dodatnih policajaca angažovanih da pomognu operaciji za koju je jedan policajac sinoć rekao da je „isto ako je ostao dva sata ili dve nedelje“ .

Bajden će zatim otputovati u Republiku Irsku kao glavni deo svoje četvorodnevne posete kako bi proslavio svoje i američke veze predaka sa zemljom. Očekuje se da će on doleteti za Dablin oko 14:30, a zatim helikopterom biti prebačen u pogranični grad Karlingford gde je rođen njegov pradeda Džejms Finegan i posetio zamak iz 13. veka.

Tokom posete Dablinu, Bajden će se obratiti poslanicima u Irskom Parlamentu, a takođe će posetiti i svoje porodične korene u okruzima Laud i Majo.

Njegov portparol je primetio: „Danas 1 od 10 Amerikanaca tvrdi da ima irsko poreklo, a irski Amerikanci su ponosno predstavljeni u svakom aspektu američkog života“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track