UZBUNA Pentagon: Curenje tajnih dokumenata veliki je rizik za nacionalnu bezbednost!
Na brifingu: General Mark Majli, načelnik generalštaba, i Lojd Ostin, šef Pentagona, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

UZBUNA Pentagon: Curenje tajnih dokumenata veliki je rizik za nacionalnu bezbednost!

Planeta -

U Beloj kući još ne znaju da li je obaveštajni skandal pod kontrolom i da li će se na internetu naći još poverljivih spisa

Curenje tajnih dokumenata iz ministarstva odbrane Sjedinjenih Država predstavlja "veoma ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država", upozoreno je iz Pentagona!

Dokumenti koji su procurili u javnost uključuju poverljive informacije o ratu u Ukrajinu, kao i o Kini i američkim saveznicima, prenosi BBC.

Društvene mreže

Zanimljivo je da su dokumenta u formatu kakav se dostavlja visokorangiranim državnim službenicima. Pokrenuta je istraga koja bi trebalo da utvrdi ko je odgovoran za njihovo curenje u javnost. Neki od dokumenata su frizirani u korist Rusije.

Prvi put su se pojavila na društvenim mrežama kao što su Tviter, 4čen, Telegram i na serveru Diskord za video-igricu "Majnkraft". Pokrenuta je istraga, koja bi trebalo da utvrdi ko je odgovoran za curenje. Osim detaljnih informacija o ratu u Ukrajini (procena žrtava, potrošnje municije i slično), sadrže i izveštaje o američkim saveznicima, pitanja vezana za odbranu i bezbednost na Bliskom istoku, kao i na Pacifiku. CNN je objavio da su ukupno 53 poverljiva dokumenta objavljena u javnosti.

- Procurele informacije predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost sa potencijalom za širenje dezinformacija. Još istražujemo kako se curenje dogodilo, kao i obim problema - rekao je Kris Meger, pomoćnik ministra odbrane SAD.

Na zasebnoj konferenciji na medije Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da ne zna da li je "curenje dokumenata pod kontrolom i da li očekuje da se još njih nađe na internetu".

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za Kurir da situacija nije nimalo bezazlena, kako je to u početku bilo predstavljeno:

Dejan Miletić
Dejan Miletićfoto: Kurir TV

- Očigledno da s jedne strane postoje brojni problemi u američkoj obaveštajnoj zajednici, a s druge strane, mnoge stvari koje SAD zvanično navode nisu istinite jer se krije realna situacija na ukrajinskom frontu, a i kod saveznika.

Ovaj incident, nazovimo ga tako, govori na kom nivou je spremnost SAD da bude globalni igrač kao do sada. Tako nešto ranije nije moglo da se desi.

Dva lica SAD

Izgleda kao da Amerika ima dva lica, jedno za javno pokazivanje, a drugo koje krije od javnosti i saveznika? - Ne samo da ima dva lica nego Amerika instrumentalizuje druge države za svoje partikularne interese, i to na brutalan i bezobziran način.

Očigledno je da postoje veliki problemi pre svega u poverenju među saveznicima. Cena koju pre svega plaća Evropa prosto je nemerljiva sa onim što rade SAD i u tom smislu teško je očekivati da se poverenje može povratiti i pojačati.

Obaveštajni skandal

Pitanja i odgovori: Šta se zapravo dogodilo?

- Poverljiva vojna dokumenta SAD i NATO pojavila su se prošlog meseca na društvenoj mreži Diskord, iz koje su odgovorni potom potvrdili da pomažu nadležnima u otkrivanju ko je fotografije objavio.

Zanemeo: Lojd Ostin, šef Pentagona
Zanemeo: Lojd Ostin, šef Pentagonafoto: Profimedija

Šta se nalazi u dokumentima?

- CNN je imao uvid u 53 poverljiva dokumenta nastala između polovine februara i početka marta. Sadrže širok spektar poverljivih informacija i pružaju uvid u to kako SAD špijuniranu saveznike i protivnike. Među njima su i detalji o ukrajinskim jedinicama na obuci u SAD, njihovoj potrošnji municije, kao i navodi o špijuniranju Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, Južne Koreje, Izraela. Posebno je zanimljiv snimljeni razgovor dva zvaničnika u Seulu, koji ugovaraju slanje municije Poljskoj kako bi se zaobišla politika da se ne šalje municija zemljama u ratu. Kako su američki saveznici reagovali?

- Dok su američki saveznici svesni da obaveštajna zajednica prikuplja informacije o prijateljskim nacijama, diplomate iz nekih od spomenutih zemalja rekli su za CNN da je frustrirajuće - i štetno po reputaciju SAD - videti te informacije u javnosti.

Trenutno se procenjuje pričinjena šteta, potvrdili su iz obaveštajne zajednice "pet očiju", koju čine SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland i V. Britanija. Ukrajina je promenila vojne planove nakon skandala.

Ko sprovodi istragu?

- Istragu su pokrenuli ministarstvo pravde SAD, kao i ministarstvo odbrane. Većina dokumenata potiče iz ministarstva odbrane, tj. združenog generalštaba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track