"SVI ZNAJU KAKO ĆE SE ZAVRŠITI BITKA ZA BAHMUT" Samardžija: Amerika ne želi da se bruka, pitanje je kako VRATITI ULOŽENI NOVAC
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"SVI ZNAJU KAKO ĆE SE ZAVRŠITI BITKA ZA BAHMUT" Samardžija: Amerika ne želi da se bruka, pitanje je kako VRATITI ULOŽENI NOVAC

Planeta -

Nakon obnova teritorija, mnogo ružnog će isplivati

Nastavljaju se bitke kod Bahmuta. Ruske snage počele su da koriste "sirijsku" taktiku spržene zemlje.

Kako je objasnio Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski to znači da vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i položaje.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Kijev i Moskva razmenili su više od 200 zarobljenika.

Povodom nastavka rata, gost "Redakcije" bio je nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve, Slobodan Samardžija.

Prvo se osvrnuo na procurele dokumente, pa je rekao kako je to uticalo na tok rata.

- Na curenje informacija je trebalo računati. Danas je situacija takva da se razne informacije šalju elektronskim putem, koji mogu biti ugroženi. Ne bi trebalo ni odbaciti mogućnost da su dokumenti namerno procureli, odnosno da iza njih ne stoje pravi planovi. Ukrajinski rat donosi mnogo štete, ne samo Ukrajincima već i državama koje joj pomažu. Sada je već jasno da će se bitka oko četiri oblasti završiti u korist Rusije. U to više niko ne sumnja. Pitanje je kako novac koji je uložen u rat, od strane Amerike i njenih saveznika, da se vrati - započeo je Samardžija, pa nastavio:

- Ako dobijete rat za neki prostor, onda vi na tom prostoru radite obnovu i sve ostalo, i tu se najviše para zarađuje. Ako ne možete da učestvujete u tome, onda nemate šta da tražite. Sada će u stvari da nastupi trenutak preračunavanja i plašim se da će biti mnogo loših stvari po svakoga ko je upleten u rat, bez obzira na stranu. Mnogo toga ružnog će da ispliva na površinu. U svakoj obnovi se dešava nešto što ljudima promakne, kao što je korupcija.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Samo čišćenje ratnih ruševina u Ukrajini će koštati 5 milijardi, a cena oporavka i obnove Ukrajine u narednoj deceniji iznosiće 411 milijardi evra!

Samardžija je rekao da su Rusi zauzeli sve krucijalne objekte na prostoru Bahmuta:

01:29

AMERIKANCI SU SHVATILI DA IM SE NE ISPLATI POMAGANJE UKRAJINI! Samardžija: Ne žele da se brukaju, pa ne šalju borbene avione!

- Pitanje je dana kada će Rusija preuzeti Bahmut. Zasad su zauzeli sve važne objekte, odnosno 85 odsto teritorije. Sve administrativne zgrade, velike fabrike su u rukama Rusa, osim nekoliko stambenih zgrada. Prema tome, grad od nečega mora da živi, ako ne rade te fabrike, onda nema puno izlaza.

ZAŠTO AMERIKA NE ŠALJE LOVCE?

Amerika ne želi da šalje avione jer smatra da im se ne isplati učestvovanje.

01:41

AMERIKANCI NE SMEJU DA SE BRUKAJU ZA RAZLIKU OD OSTALIH?!

- Videli smo kolika se galama podigla povodom rušenja drona nad Crnim morem. Bilo je po štampi i svemu ostalom, dosta oprečnih informacija. Zamislite sad da se američki lovac F-16 obori, koliko bi to tek odjeknulo? Amerikanci očigledno gledaju da se što manje izbrukaju, dok ovi s druge strane mogu da se brukaju jer navaljuju. To je jedan od razloga zbog čega neće da upute te avione. Jeste da i dron košta, ali avion košta daleko više, a i u njemu se nalazi živ čovek.

- Amerikanci polako shvataju da je stvar dovedena do tačke da se njima ne isplati učestvovanje. Samim tim to dopuštaju svojim saveznicima iz EU, odnosno NATO - smatra Samardžija.

Francuski lider Emanuel Makron sastao se sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom u cilju rešavanja ratne situacije, pa je Samardžija rekao da Kina želi da sarađuje sa Evropom, ali samo ukoliko je samostalna:

- Makron je shvatio poruku u pravom smislu. Kina ne želi da sarađuje sa Evropom kakva je sada, odnosno pod američkom kapom. Kina hoće da sarađuje sa Evropom, ali samo ako je samostalna. Svet bi se na neki način polarizovao između Kine, Amerike, Evrope i Rusije. Mada, Rusiju ne bih posebnom izdvajao jer je ipak deo Evrope. Mislim da je preporučeno Makronu da pokuša da obnovi Evropu ukoliko je to moguće. Smatram da jeste - zaključio je Samardžija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track