REVOLUCIONARNO: Policijski robotski pas će čuvati Njujorčane!
Neumoran i potpuno odan: Digidog je uvek spreman za akciju, Foto: Profimedia

ZAKON

REVOLUCIONARNO: Policijski robotski pas će čuvati Njujorčane!

Planeta -

Digidog je izašao iz štenare, poručio je Erik Adams, gradonačelnik Velike jabuke, na predstavljanju četvoronožnog policajca

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog psa kojeg su kritičari još pre dve godine, kad je prvi put prikazan, nazvali jezivim!

Druga dva nova uređaja koja će brinuti o bezbednosti građana su GPS tragač za ukradenim automobilima i kupasti samohodni robot za nadzor javnih mesta.

pas, robot, robotski pas, policijski pas
foto: Profimedia

Bliska saradnja

Ovi uređaji savremene tehnologije koristiće se na način koji je transparentan, dosledan i uvek u bliskoj saradnji s ljudima, kojima služe, rekla je Kičant Sjuel, komesarka policije. Ona je s gradonačelnikom Njujorka Erikom Adamsom i drugim zvaničnicima na konferenciji za novinare na Tajms skveru prikazala robota za nadzor i mehaničkog psa čiji je nadimak Digidog.

- Digidog je izašao iz štenare - poručio je gradonačelnik Adams, član Demokratske stranke i bivši policajac. - To je sada deo alata koji koristimo - dodao je on. Prvog gradskog robotskog policijskog psa iznajmio je 2020. godine Adamsov prethodnik, bivši gradonačelnik Bil de Blazio, ali ugovor za taj uređaj je raskinut jer su ga kritičari ismevali kao "jezivog" i "distopijskog".

 Ukorak s vremenom: Erik Adams, gradonačelnik Njujorka
Ukorak s vremenom: Erik Adams, gradonačelnik Njujorkafoto: Profimedia

Ipak, sadašnji gradonačelnik Adams je rekao da neće pokleknuti pod pritiskom protivnika robotskog psa jer, kako je rekao, "gleda šta je najbolje za grad". Adams je rekao da će Digidog na daljinsko upravljanje, težak 32 kilograma, biti korišćen u rizičnim situacijama počev od leta. - Ako imate osumnjičenog koji je zabarikadiran i naoružan, šaljete Digidoga, a ne policiju - rekao je on.

Probni program

Sistem za praćenje pod nazivom "StarChase" omogućiće policiji da pomoću GPS markera nađe ukradeni automobil. To je zasad probni program, koji će trajati 90 dana. Albert Foks Kan, izvršni direktor organizacije "Projekat za nadzor tehnologije za nadzor", protiv je ovih savremenih uređaja u službi policije:

Puška sa GPS markerom: Kao rekvizit iz filma
Puška sa GPS markerom: Kao rekvizit iz filmafoto: Profimedia

- Njujorška policija pretvara lošu naučnu fantastiku u užasno lošu policiju. Njujork zaslužuje pravu sigurnost, a ne imitaciju Robokapa - rekao je on.

Patroliraće u podzemnoj

Poput robotskog usisivača Autonomni bezbednosni robot kojeg je Erik Adams, gradonačelnik Njujorka, uporedio s robotskim usisivačem "rumbom", patroliraće od leta stanicom metroa na Tajms skveru u sedmomesečnom, takođe probnom radu.

Taj samohodni uređaj, koji se nekoliko godina koristi u tržnim centrima i drugde, najpre će u stanici metroa raditi u pratnji policajaca. Posao će mu biti da nadgleda sigurnost na javnim mestima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track