BRIŽIT MAKRON SLAVI 70. ROĐENDAN: Koketira sa desnicom, bavi nasiljem u školama, autizmom i mentalnim zdravljem Francuza!
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Nevoljno postala prva dama

BRIŽIT MAKRON SLAVI 70. ROĐENDAN: Koketira sa desnicom, bavi nasiljem u školama, autizmom i mentalnim zdravljem Francuza!

Planeta -

Prva dama Francuske Brižit Makron danas puni 70 godina, ali se ne očekuje se da će govoriti o tome.

"Čekaj 13. april 2023. kad ću imati 70. Čućeš za to, sigurna sam. Taj dan neću ništa čitati", rekla je u januaru za ženski lifestyle magazin S sa jedva prikrivenom zebnjom zbog nadolazeće poplave novinskih članaka.

Brižit, koja ima troje dece iz prethodnog braka, već decenijama podsećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga Emanuel Makrona predsednika Francuske, koga je upoznala dok je on bio učenik, a ona učiteljica u privatnoj školi na severoistoku Francuske.

Brigitte Macron, Brižit Makron
foto: AP Partrick Van Emst

Njihov brak bio je prava senzacija kada se Emanuel Makron pojavio u javnosti, prvo kao ministar, a zatim kao predsednički kandidat 2016. godine, a mnogi su se zapitali može li tako neobičan par biti primer, navodi AFP.

"Nikad nisam promovisala nas kao par, postojimo ali ne možete to objasniti", nastavila je u intervjuu za S.

Njena kancelarija je odbila reći šta je planirala za svoj značajan rođendan kada je AFP kontaktirao.

Brigitte Macron, Brižit Makron
foto: EPA Christophe Petit Tesson

Prva dama vratila se u sredu uveče iz dvodnevne državne posete Holandiji sa suprugom na kome je prisustvovala događaju koji je organizovao holandski kralj i obišao kuću Ane Frank sa kraljicom.

Oduvek je s negodovanjem prihvatala ulogu supruge političara, navodno je odvraćala svog supruga od ulaska u političke vode na prvom mestu i nije bila preterano zainteresovana po pitanju njegove kandidature za drugi mandat u aprilu prošle godine.

Tokom demonstracija protiv Macrona 2018. od strane takozvanih žutih prsluka, koji su simbol francuskih vozača, ljubiteljka književnosti i pozorišta bila je meta, a pretrpela je uvredljive komentare od strane bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i njegovog kabineta.

Brigitte Macron, Brižit Makron
foto: EPA Yoan Valat

Kad ne predstavlja Francusku u inostranstvu, bavi se dobrotvornim radom kod kuće, uz podršku malog tima koji deluje iz vlastitog prostora u predsedničkoj palati.

Većina pitanja u njenom radu povezana su s njenom bivšom karijerom učiteljice, pa se tako često bavi problemom nasilja u školama, autizmom u detinjstvu, mentalnim zdravljem i društvenim medijima.

"Što se tiče njenih aktivnosti, ona je vrlo tradicionalna u svom pristupu", rekao je za AFP Robert Šanjder, autor knjige "Prve dame" na francuskom jeziku o suprugama predsednika.

Rođena u imućnoj provincijskoj porodici, njen otac je vodio prodavnicu čokolade u njenom rodnom gradu Amiensu, Brižit se smatra konzervativnijom od svog supruga i u prijateljskim je odnosima s desničarskim bivšim predsednikom Nikolasom Sarkozijem.

Brigitte Macron, Brižit Makron
foto: EPA Yoan Valat

"U početku su postojale dve strane. Prva je slobodna žena koja je prekršila društvene konvencije udajom za 25 godina mlađeg čoveka dok je druga poprilično konvencionalna a to je provincijska buržujka, katolkinja, dobro vaspitana, elegantno odevena, koja glasa za desnicu", dodao je Šnajder.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track