NORVEŠKA PROTERALA 15 RUSKIH OBAVEŠTAJACA IZ ZEMLJE: Odgovor na promenjenu bezbednosnu situaciju u Evropi!
Foto: Youtube Printscreen

ruska amabasada u oslu

NORVEŠKA PROTERALA 15 RUSKIH OBAVEŠTAJACA IZ ZEMLJE: Odgovor na promenjenu bezbednosnu situaciju u Evropi!

Planeta -

Kraljevina Norveška proglasila je 15 ruskih obaveštajaca koji rade u ruskoj ambasadi u Oslu kao "Persona non grata".

„15 obaveštajnih službenika je bilo angažovano u aktivnostima koje nisu kompatibilne sa njihovim diplomatskim statusom“, rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Hajtfeld.

Odluka Vlade je odgovor na promenjenu bezbednosnu situaciju u Evropi, koja je dovela do povećane obaveštajne pretnje iz Rusije.

„Ovo je važan korak u suprotstavljanju i smanjenju nivoa ruske obaveštajne aktivnosti u Norveškoj, a time i u zaštiti naših nacionalnih interesa“, rekla je Hajtfeldt.

Vlada je sada odlučila da proglasi personama non gratae 15 ruskih obaveštajaca koji su radili pod diplomatskim zaštitom u Norveškoj. Obaveštajci o kojima je reč moraju uskoro da napuste Norvešku. Vize se neće izdavati obaveštajnim službenicima koji žele da dođu u Norvešku.

„Rusija trenutno predstavlja najveću obaveštajnu pretnju Norveškoj. Mi ovo shvatamo veoma ozbiljno i sada sprovodimo mere za suzbijanje ruskih obaveštajnih aktivnosti u našoj zemlji. Nećemo dozvoliti ruskim obaveštajnim službenicima da rade pod diplomatskim zaštitom u Norveškoj“, rekla je Hajtfeldt.

Aktivnosti ovih obaveštajnih službenika praćene su tokom vremena. Istovremeno, postoji sve veća pretnja ruskih obaveštajnih službi Norveškoj kao rezultat pogoršanja bezbednosne situacije. Zbog toga smo odlučili da sada preduzmemo ovu akciju.

Današnja odluka se zasniva na odluci donetoj u aprilu 2022. da se tri ruska obaveštajna službenika proteraju iz Norveške.

Norveška nije jedina zemlja koja preduzima korake za suzbijanje tajnih ruskih obaveštajnih aktivnosti. Mnoge evropske zemlje su nedavno smanjile broj ruskih obaveštajnih službenika koji rade pod diplomatskim pokrićem i pooštrile su pravila za izdavanje viza ruskim obaveštajcima.

„Želela bih da istaknem da Norveška nastoji da održi normalne diplomatske odnose sa Rusijom i da su ruske diplomate dobrodošle u Norvešku. Akcija koju smo danas preduzeli usmerena je na smanjenje nepoželjnih obaveštajnih aktivnosti. Želimo da Rusija i dalje ima funkcionalno diplomatsko predstavništvo u Norveškoj, ali nećemo prihvatiti da se diplomatske misije zloupotrebljavaju u svrhe obavljanja tajnih obaveštajnih aktivnosti“, rekla je Hajtfeldt.

Kurir.rs/.regjeringen.no

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja