NEZAPAMĆENA NESREĆA U TEKSASU: U stravičnom požaru na farmi stradalo čak 18.000 krava, nesrećne životinje ŽIVE IZGORELE (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

materijalna šteta ogromna

NEZAPAMĆENA NESREĆA U TEKSASU: U stravičnom požaru na farmi stradalo čak 18.000 krava, nesrećne životinje ŽIVE IZGORELE (VIDEO)

Planeta -

Nakon što su u ponedeljak uveče ugasili požar na farmi mleka u zapadnom Teksasu, zvaničnici su bili zapanjeni obimom uginuća stoke. Čak 18.000 grla stoke stradalo je u požaru na farmi mleka Saut Fork u blizini Dimita u Teksasu.

Razlog za ovoliki broj uginuća stoke leži u činjenici da se vatra brzo proširila štalama u kojima su hiljade krava čekale da budu pomužene. Tako su ostali zarobljeni.

Jedan radnik na farmi spašen iz zgrade prebačen je u oblasnu bolnicu u kritičnom, ali stabilnom stanju. Drugih ljudskih žrtava nije bilo.

"To je zapanjujuće", rekao je gradonačelnik Dimitta Rodžer Maloun o broju uginuća stoke. "Mislim da se to nikada ranije ovde nije dogodilo. To je prava tragedija."

Bio je to najveći pojedinačni smrtni slučaj stoke u zemlji od kada je Institut za zaštitu životinja, grupa za zaštitu životinja sa sedištem u Vašingtonu, počela da prati požare u štalama i farmama 2013.

To je lako nadmašilo prethodni maksimum: požar na farmi mleka u državi Njujork u 2020. koji je progutao oko 400 krava, rekla je Ali Grejndžer, naučni saradnik instituta.

"Ovo je najsmrtonosniji požar koji uključuje goveda za koji znamo. U prošlosti smo viđali požare u kojima je bilo nekoliko stotina krava odjednom, ali ništa blizu ovog nivoa smrtnosti", rekla je Grejndžer.

Okrug Kastro, u kojem je izbio požar, je otvorena prerija prošarana farmama mleka i stočnim rančevima, oko 120 kilometara jugozapadno od Amarila. Slike koje su prolaznici objavili na društvenim mrežama pokazuju veliki oblak crnog dima koji se diže iz požara na farmi, kao i ugljenisane krave koje se spasavaju sa objekta.

Deo opreme na farmi mleka Saut Fork mogao je da izazove eksploziju koja je dovela do požara, rekla je okružni sudija Mendi Gfeler, izvršni direktor okruga. Teksaški vatrogasci još uvek istražuju tačan uzrok.

Gradonačelnik Malone je rekao da nije upoznat sa prethodnim požarima koji su prijavljeni u objektu. Rekao je da je mlekara otvorena u toj oblasti pre nešto više od tri godine i zapošljava između 50 i 60 ljudi. Vlasnici mlekare South Fork nisu bili dostupni za komentar.

Kako je navedeno, 18.000 krava predstavljalo je oko 90 odsto ukupnog stada farme. Sa svakom kravom koja je približno procenjena na oko 2.000 dolara, gubici stoke kompanije mogli bi da se popnu na desetine miliona dolara. Ovo ne uključuje gubitak opreme i infrastrukture.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track