PROVALJEN: Tajna dokumenta Pentagona objavio bivši zaposleni u američkoj vojnoj bazi?! FBI GA UHAPSIO!
Foto: Profimedia

Tajne je mesecima objavljivao u zatvorenoj grupi na mreži Diskord

PROVALJEN: Tajna dokumenta Pentagona objavio bivši zaposleni u američkoj vojnoj bazi?! FBI GA UHAPSIO!

Planeta -

Nije u pitanju nikakav Putinov superšpijun, već usamljeni mladić, ljubitelj oružja i vojne opreme, objavio je Vašington post

Iza curenja tajnih vojnih dokumenata Pentagona, koji su uzdrmali zapadne saveznike u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu, stoji mladić koji je ranije radio u jednoj američkoj vojnoj bazi, objavio je Vašington post!

Novinari Vašington posta su razgovarali s neimenovanim prijateljem mladića, koji je tajna dokumenta delio u zatvorenoj grupi na društvenoj mreži Diskord!

Nije uzbunjivač

Dnevnik prenosi da je grupa na kojoj su se dokumenta prvo pojavila osnovana 2020. tokom pandemije korone i da su njeni članovi gejmeri koji su ljubitelji oružja, vojne opreme i poštovaoci boga. Većina članova nije obraćala pažnju kada je član grupe, kog nazivaju OG, objavio poruku prepunu akronima i žargona.

On je tvrdio da zna tajne koje američka vlada skriva od običnih ljudi. OG je članovima grupe rekao da se radi o prepisima poverljivih obaveštajnih dokumenata koje je doneo kući s posla u "vojnoj bazi". Naveo je da deo radnog vremena provodi u sigurnom objektu, u kojem su zabranjeni mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji.

Kako list navodi, on je dokumenta u grupi delio mesecima uz napomenu da ih ostali ne prosleđuju dalje. Skandal je izbio u javnost tek kada je neko iz grupe podelio tajna dokumenta na ostalim kanalima.

Nije u pitanju nikakav Putinov superšpijun ili krtica, kako su pojedini proruski mediji navodili poslednjih dana. Radi se o usamljenom mladiću, ljubitelju oružja i vojne opreme, koji nije ni želeo da postane uzbunjivač poput Edvarda Snoudena, koji je bio glavni izvor Vikiliksa za objavljivanje više stotina hiljada američkih diplomatskih depeša. - On je pametna osoba. Znao je šta radi kada je objavio ove dokumente. Oni nisu slučajno procurili.

U formi je, jak i naoružan. Otprilike sve što možete očekivati od nekakvog ludog filma. Kada bi u grupi došlo do neslaganja, OG bi zapretio da neće više objavljivati dokumenta - otkriva član grupe. Vašington post navodi da se radi o tinejdžeru koji je govorio uz dopuštenje roditelja i koji nije želeo da otkrije ime i prezime osobe koja je objavljivala poverljiva dokumenta. On tvrdi da je nedavno bio u kontaktu sa OG:

- Bio je vrlo zbunjen i izgubljen. Ne zna šta da radi. Potpuno je svestan šta se događa i kakve mogu biti posledice. Jednostavno nije siguran kako da reši ovu situaciju. Prilično je izbezumljen zbog toga.

Poslednja poruka

U svojoj poslednjoj poruci u grupi, OG je članove upozorio da se "drže tiho i izbrišu sve informacije koje bi se mogle odnositi na njega". Vašington post je imao pristup video-snimku na kome se vidi muškarac, a član kanala je potvrdio da se radi o OG. Muškarac na snimku stoji u streljani, nosi zaštitne naočare i drži pušku. OG je postavljao nekoliko dokumenata nedeljno od kraja prošle godine.

U početku je prekucavao navode iz tajnih dokumenata, a potom je počeo da ih fotografiše i objavljuje njihove slike. To ga je izložilo većem riziku. Grupa je imala oko 25 članova i neki od njih su bili iz Rusije i Ukrajine. antrfile Mesecima objavljivane tajne Ključna greška i Majnkraft Društvena mreža Diskord je tokom pandemije korone postala utočište za milione tinejdžera koji su bili zatvoreni u svojim kućama i odsečeni od svojih prijatelja iz stvarnog sveta. OG je mesecima objavljivao dokumente koje niko nije delio dalje.

Onda je jedan od članova grupe 28. februara na drugom Diskord kanalu podelio nekoliko desetina fotografija koje prikazuju poverljive dokumente. Nakon toga su fotografije podeljene i na kanalu koji je namenjen ljubiteljima igrice Majnkraft. OG je u međuvremenu polovinom marta prestao da deli dokumenta. antrfile Pucnjava u prodavnici u Bafalu Da li su vlasti znale za masakr?

OG je navodno tvrdio da su vlasti znale da beli rasista namerava da upadne u supermarket u Bafalu! U tom masakru maja prošle godine ubijeno je deset osoba, svi Afroamerikanci, dok su još tri ranjene. OG je rekao da su savezni zvaničnici za sprovođenje zakona pustili da se ubistva nastave kako bi mogli da se zalažu za povećanje finansiranja. Navodno se radi o posledicama korupcije u najvišim krugovima vlasti.

UKRATKO

- Prema navodima iz tajnih dokumenata, SAD su špijunirale i Antonija Guteresa, generalnog sekretara UN

- Ruska plaćenička grupa Vagner pokušala je da kupi oružje i municiju od Turske, koja je članica NATO

- SAD su priznale da u Ukrajini boravi 14 američkih specijalaca, ali ne da se bore, već da čuvaju diplomate

- Ruski avion je u septembru prošle godine ispalio raketu na britanski špijunski avion nad Crnim morem

FBI uhapsio osumnjičenog

FBI je uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona, dodajući da će nastaviti sa istragom u Nort Dajtonu u državi Masačusets, javlja Rojters.

Pentagon je danas saopštio da je curenje poverljivih informacija bio "nameran, krivični akt".

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna kradja podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track