FBI U AKCIJI: Pogledajte hapšenje mladića (21) koji je otkrio tajne podatke i šokirao svet! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

FBI U AKCIJI: Pogledajte hapšenje mladića (21) koji je otkrio tajne podatke i šokirao svet! (VIDEO)

Planeta -

Džek Tešeira (21), za koga se sumnja da stoji iza curenja tajnih američkih obaveštajnih podataka, uhapšen je u akciji koju je izveo specijalni tim FBI.

Tešeira, inače pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa, je vodio grupu za onlajn igranje u kojoj je bilo 20 do 30 mlađih muškaraca. Oni su u grupi delili rasističke mimove, te razgovarali o igrama i oružju. U toj grupi na "Diskordu" su, pored svega toga, objavljeni tajni dokumenti SAD-a.

Osumnjičeni je, kako se navodi, mladi, harizmatični ljubitelj oružja koji je navedene dokumente podelio sa svojim virtualnim prijateljima. Grupa koju je ujedinila ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu je 2020. godine, tokom pandemije, kreirala zajednički kanal na "Diskordu", onlajn platformi popularnoj među gejmerima, objavio je "Washington Post".

Dvojica američkih zvaničnika potvrdila su pre hapšenja da istražitelji žele da razgovaraju sa Tešeirom.

Stotine stranica dokumenata u tinejdžerskoj grupi

Sve je počelo pre nekoliko meseci, kad je jedan od korisnika učitao stotine stranica dokumenata u zajedničku grupu. "Njujork tajms" je razgovarao s članovima te grupe, koja se zove "Thug Shaker Central". Jedan od članova rekao je da O.G.-a, kako su nazvali osobu koja je objavila dokumente, poznaje tri godine. Drugi je rekao da je O.G. imao pristup tajnim dokumentima zbog svog posla.

Digitalni dokazi, kako je utvrdio "Njujork tajms", od O.G.-a vodili su do Tešeire. Detalji interijera njegove kuće objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama takođe su odgovarali detaljima na marginama nekih fotografija procurelih tajnih dokumenata, utvrdio je NYT.

Kao aktivni vojnik on je mogao da ima pristup nekim dokumentima. Zvaničnici unutar američke vlade sa bezbednosnom proverom često primaju takve dokumente svakodnevnom e-poštom, rekao je jedan zvaničnik za "Njujork tajms", a ti mejlovi bi zatim mogli biti automatski prosleđeni drugim ljudima.

Nisu ni shvatali važnost dokumenata

Članovi "Thug Shaker Centrala" koji su razgovarali za "Njujork tajms" rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali na internetu trebalo da budu isključivo informativni.

Džek Tešeira
foto: Printskrin/Facebook

Dokumenti su, rekli su, tek počeli privlačiti širu pažnju kada je jedan od tinejdžera iz grupe uzeo nekoliko desetina njih i postavio ih na javni internet forum. Odatle su ih preuzeli kanali Telegrama na ruskom jeziku, a zatim "Njujork tajms", koji je prvi izvestio o njima. Osoba zbog koje su dokumenti procurili, rekli su, nije bila uzbunjivač, a tajni dokumenti nikada nisu trebali da napuste njihov mali kutak interneta.

"Ovaj tip je bio hrišćanin, protiv rata, samo je hteo da obavesti neke od svojih prijatelja o tome što se događa. Imamo neke ljude u grupi koji su u Ukrajini. Volimo borbene igre, volimo ratne igre", rekao je jedan od prijatelja te osobe iz zajednice, 17-godišnji maturant srednje škole.

"Vačington post" imao pristup snimku

Sličnu priču objavio je i "Vašington post". I oni su razgovarali s mladićem iz grupe.

"On je pametna osoba. Znao je što radi kada je objavio ove dokumente, naravno. Dokumenti nisu slučajno procurili", kazao je član kanala. Naveo je da su se objavljeni dokumenti bavili nizom osetljivih tema, poput boravišta i kretanja visokih političkih čelnika, taktičkih informacija o vojnim snagama, geopolitičkih analiza i nastojanja stranih vlada da se upliću u izbore.

"Vašington post" je imao pristup videu na kojem se vidi muškarac, a član kanala je potvrdio da se radi o O.G.-u. Muškarac na navedenom snimku stoji u streljani, nosi zaštitne naočare i drži pušku. Viče niz rasnih i antisemitskih uvreda u kameru, a zatim ispaljuje nekoliko metaka u metu.

Objavio detaljne karte stanja u Ukrajini

O.G. je potom promenio taktiku. Umesto da provodi vreme pepisujući dokumente, fotografisao je originalne i objavljivao fotografije.

kompjuter, programer, haker, hakovanje
foto: Profimedia

Dokumenti su sadržavali detaljne karte stanja na bojnom polju u Ukrajini i visoko poverljive satelitske snimke posledica ruskih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Deo dokumenata je skicirao potencijalnu putanju severnokorejskih balističkih nuklearnih projektila koji bi mogli da dosegnu Sjedinjene Države. O.G. je delio nekoliko dokumenata nedeljno, počevši od kraja prošle godine. Iako je slanje fotografija na kanal ubrzalo proces, izložilo je O.G.-a većem riziku.

U pozadini nekih fotografija mogli su videti predmete i nameštaj, tragove koji bi se mogli pokazati korisnima za federalne istražitelje.

"Da imate povjerljive dokumente, hteli biste se barem malo hvalisati. Želite nas informirati, ali i malo se razmetati", zaključio je član grupe.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track