LANSIRANJE SEVERNOKOREJSKE BALISTIČKE RAKETE: Ispaljivanju i obilasku trupa prisustvovala i ONA! Da li Kim sprema naslednicu?
Foto: EPA/Kcna

Džu Ae

LANSIRANJE SEVERNOKOREJSKE BALISTIČKE RAKETE: Ispaljivanju i obilasku trupa prisustvovala i ONA! Da li Kim sprema naslednicu?

Planeta -

Interkontinetalna balistička raketa Hwasong-18 lansirana je u četvrtak rano ujutro i posle kraćeg leta izazvala 20 minutnu paniku na ostrvu Hokaido, zbog čega su se oglasile i sirene za vazdušnu opasnost.

Sa tim činom Severna Koreja obelodanila je da je ponovo testirala novu interkontinetalnu balističku raketu na čvrsto gorivo, koja je nedavno imala premijeru na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Ono što je interesantno u celoj ovoj priči, i interesantnije od balističkog projektila, jeste da je ta raketa lansirana ne samo u prisustvu lidera Kim Džong Una, nego i njegove ćerke, koja sve više uzima aktivnosti prustva kad su u pitanju vežbe i testovi raketnih snaga.

O tome su izvestili i svernokorejski mediji, koji navode da je cilj lansiranja bio provera rada novih aketnih motora u svim fazama leta rakete, tehnolgiji odvajanja elemenata rakete tokom stepna fazi leta i kontrola i usmeravanje projektila na cilj. Takođe proveravana je i maksimalna brzina, trajektorija-odnosno putanja leta.

Severna Koreja, ispaljivanje rakete, Kim Džong-un
foto: AP

Kao se navodi prvi stepen rakete pao je u more 10 km od ostrva Hodo prilikom lansiranja, drugi 335 km od mesta pada prvog stepena rakete.

Naknadne slike ukazuju da je posle uspešnog lansiranja Kim Džong Un u pratnji svoje ćerke obišao jedinice i razgovarao sa vojnicima.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje, glavna špijunska agencija u zemlji, rekla je parlamentarcima da procenjuje da je ćerka Kimovo drugo dete po imenu Džu Ae i stara oko 10 godina.

Inače Džu Ae je 18 novembra 2022. prisustvovala lansiranju interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track