TENK T-55 POJAVIO SE PRVI PUT U RATU U UKRAJINI: Snimljen kod Zaporožja, na MESTU gde se očekuje ofanziva Kijeva! VIDEO
Foto: screenshot

oklop na istoku evrope

TENK T-55 POJAVIO SE PRVI PUT U RATU U UKRAJINI: Snimljen kod Zaporožja, na MESTU gde se očekuje ofanziva Kijeva! VIDEO

Planeta -

Krajem marta meseca 2023. tenkovski stručnjak Vladimir Ivanović za Kurir je analizirao zašto je Rusija iz depoa i zaboravljenih skladišta izvukla prastare tenkove T-55.

Priča o tenku T-55 započela je u martu 2023. kada se na društvenim mrežama pojavio snimak kompozicije na kojoj su bili ukrcani tenkovi T-55, koji su put zapada iz zone Sibira i Dalekog istoka krenuli. Neki su predviđali remont, a neki front.

Posle 20 dana na ruskom Telegram kanalu pojavio se i snimak tenka T-55. Sudeći prema onome što se navodi i to u borbenoj zoni, odnosno u Zaporoškoj oblasti.

Ovo je po prvi put da tenkovi T-55 se pojavljuju u Ukrajini. Naravno, sada će početi razne teorije i ismejavanja o upotrebi ovog tenka, ali je evidentno da su ovi guseničari dati jedinicama DNR i LNR milicije kako bi bili iskorišteni za vatrene tačke i zaustavljanje dugonajavljivane ukrajinske ofanzive koja se u medijima skoro svakog dana po 100 puta najvljuje. Tenkovski top D-10-T2S idealan je za gađanje oklopnih ciljeva jednodelnom granatom. Borbeni komplet je 43 granate. Inače Rusija i dalje u svojim vojnim skladištima ima mnogo granata kalibra 100 mm

U sklopu priprema za ovaj okršaj ono što je interesantno jeste da je podignuta sva borbena tehnika iz sovjetskog vremena protivtenkovski top rapira MT-12, tenkovi T-55 i T-62, zatim oklopni transporteri familije BTR-60, 70, BRDM-2, lansirni mostovi TMM-3. Interesantno je da novije borebene tehnike poput tenkova T-90M, BMP-3, BMP-2 sa modifikovanom kupolom ima mnogo manje nego što se očekivalo, ali ta tehnika se i dalje prikuplja na granici sa Ukrajinom u Belgorodskoj, Brjanskoj, Kurskoj i Rostvoskoj oblasti, ali i u Belorusiji, dok starija tehnika sva ide direktno na prvu liniju fronta.

U tekstu "STRUČNJAK ZA TENKOVE VLADIMIR IVANOVIĆ: Rusija aktiviranjem tenkova T-55 šalje najjeziviju poruku NATO paktu NA ŠTA SU SVE SPREMNI" dao je analizu zašto Rusija podiže tenkove T-55 iz deopa u Sibiru i na Dalekom istoku.

Naravno neki su to ismejali jer su oni "stručnjaci", ali ta opcija i dalje provejava s obzirom da je Rusija itekako krenula u testiranje nuklearnog naoružanja. Istina jeste retorika se oko pretnji upotrebom stišava, ali se broj vežbi usložnjava, a Ivanovićev komentar i dalje ima čvrstu težinu.

"Rusija uvodi u upotrebu tenkove T-55. Nisam video da uvodi u upotrebu tenkove T54. Ovo je najjezivija poruka NATO paktu i najjezivija poruka svetu od upotrebe atomskih bombi na Hirošimi i Nagasakiju. Tenk T-54 nema u sebi PNZ oblogu, oblogu koja štiti posadu od nuklearnog zračenja. Tenk T55 ima tu oblogu u unutrašnjosti tenka. Tu oblogu imaju i svi naredni tenkovi nastali na području SSSR-a ( i M84). Svi tenkovi imaju uređaje za filtriranje i ventilaciju vazduha, pravljenje natpritiska u tenku da se zaštite od ulaska ozračenog vazduha itd. Tenk T55 i svi naredni tenkovi imaju PNZ oblogu (protivnuklearna zaštita), ali tenk T55 je posrbna priča. U njegovoj elektronici preovladavaju elektronske cevi, triode, tetrode, pentode, heksode itd, i to u stabilizatoru topa STP-2 Ciklon i u radio stanici R123, ili u starijim verzijama T55 radio stanica R113. Kod svih sovjetskih tenkova nuklearni udar briše sav softver iz elektronike tenka, sistema za upravljanje vatrom navigacije, radio opreme, i ostale elektronike tenka. I tenk postaje gomila gvožđa koja stoji na bojnom polju. Nepokretna meta. Nuklearni udar ne može da obriše nikakav softver iz tenka T-55, jer ga taj tenk i nema. U slučaju nuklearnog udara svi tenkovi staju, a jedino tenk T-55 nastavlja svoj zadatak. Bez ikakvih problema. Sasvim jasna poruka. Baciti ćemo atomsku bombu. Jasna poruka. Armagedon. Ne postoji izraz "poslije" posle bacanja prve atomske bombe u ovome ratu", navodi Ivanović.

Jedan od Ivanovićevih kolega koji je takođe tenkista potvrdio je tad ovu priču jer tenk T-55 onakkav kakv Rusi sada vraćaju u operativnu upotrebu nema softver, to je prema njemu čista mehanika. Radio uređaj R-123 sa ostalim tipovima uređaja kanale bira putem zupčanika, a to znači da u slučaju eksplozije nuklearne bombe Elekotrmagentni udar, koji neki zovu i impuls ne može da čini štetu sredstvima. Protivnukelarna hemijska zaštita tenka sa filterima omogućava upotrebu tenka i posle nuklearne eksplozije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:20

Nadoveza: Rusija kreće ozbiljnije u sukob

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track