UKRAJINI OBEĆANO JOŠ 5 MILIJARDI DOLARA: Premijer Šmihal u Vašingtonu, Kijevu za popunu budžeta ove godine potrebno 14 MILIJARDI
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

cena rata

UKRAJINI OBEĆANO JOŠ 5 MILIJARDI DOLARA: Premijer Šmihal u Vašingtonu, Kijevu za popunu budžeta ove godine potrebno 14 MILIJARDI

Planeta -

Ukrajini je obećano dodatnih pet milijardi dolara za podršku u borbi protiv Rusije, rekao je danas novinarima ukrajinski premijer Denis Šmihal navodeći da je ove sedmice u Vašingtonu imao imao "plodonosne sastanke“.

Šmihal se, kako navodi Rojters, sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske investicione banke, kao i najvišim zvaničnicima SAD, na marginama prolećnih sastanaka MMF i Svetske banke.

On je rekao da je Ukrajina dobila nova obećanja o dodatnoj podršci od Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja tokom sastanaka.

Denis Šmihal
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Takođe, postignut je sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing da se ukrajinskim kompanijama oslobodi 200 miliona dolara duga.

Očekuje se da će Kijev dobiti veću podršku tokom predstojeće konferencije u Londonu, dodao je ukrajinski premijer.

Ukrajini je ove godine potrebno oko 14 milijardi dolara finansiranja da bi se zatvorio budžetski jaz, rekao je Šmihal, napominjući da Sedinjene Države imaju za cilj da obezbede 2,3 milijarde dolara, dok će Evropska unija obezbediti milijardu evra.

On je rekao da su, osim Švajcarske i Danske, više pomoći obećale i Španija, Irska, Japan, Letonija i Litvanija, Island i Holandija.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track