SAD I VIJETNAM OJAČAVAJU VEZE: Nekad su vodili KRVAVI RAT, sad razgovaraju o strateškom partnerstvu usmerenom PROTIV KINE
Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH / POOL

poseta hanoju

SAD I VIJETNAM OJAČAVAJU VEZE: Nekad su vodili KRVAVI RAT, sad razgovaraju o strateškom partnerstvu usmerenom PROTIV KINE

Planeta -

SAD i Vijetnam danas su potvrdile zajedničku želju da ojačaju diplomatske veze usred pojačanih regionalnih tenzija oko Tajvana.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken, koji je danas u Hanoju, pre odlaska u Japan na ministarski sastanak Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), razgovarao je danas sa vijetnamskim zvaničnicima o strateškom partnerstvu.

Odnosi između SAD i Vijetnama su ojačani poslednjih godina, posebno u vojnoj i ekonomskoj oblasti. Dve zemlje su se pomirile uprkos ožiljcima iz rata (1954-1975). Međutim, obe zemlje su zabrinute zbog regionalnih napetosti oko Tajvana.

Entoni Blinken
foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH / POOL

"Verujemo da je pravo vreme da unapredimo postojeće partnerstvo. Imali smo sveobuhvatno partnerstvo u proteklih deset godina koje je stvorilo neverovatno jaku osnovu saradnje u mnogim različitim oblastima. Stoga smatramo da je sada pravo vreme da se ide još dalje", rekao je Blinken novinarima.

Vijetnamski premijer Fam Min Čin izjavio je danas da su vlasti dale zeleno svetlo za podizanje bilateralnih odnosa na viši nivo.

To je prva poseta Blinkena Vijetnamu od stupanja na dužnost pre dve godine. Blinken je učestvovao na ceremoniji početka izgradnje nove američke ambasade u Hanoju.

"To postavljanje kamena temeljca, kao i nova ambasada koju ćemo izgraditi, predstavlja još jedan značajan korak u jačanju vitalnog partnerstva između naše dve zemlje i naših naroda", dodao je Blinken.

SAD se suočavaju sa izazovima u jugoistočnoj Aziji u izgradnji koalicije za suprotstavljanje Kini i odvraćanje svake potencijalne akcije Pekinga protiv Tajvana. Mnoge zemlje u regionu oklevaju da se suprotstave svom gigantskom susedu, koji nije samo vojna sila već i ključni trgovinski partner i izvor investicija.

Vijetnam, koronavirus
foto: EPA/LUONG THAI LINH

Za Hanoj je otvorenost za veću saradnju sa Vašingtonom bez uznemiravanja Pekinga težak čin balansiranja, iako je Vijetnam uznemiren rastućim vojnim pretenzijama Kine u Južnom kineskom moru. Diplomatsku računicu dodatno komplikuje sve bliži odnos između Pekinga i Moskve.

Analitičari kažu da će se Vašington nada napretku ka jačanju odnosa sa Vijetnamom do „strateškog“ partnerstva, od onog koje se u protekloj deceniji nazivalo „sveobuhvatnim“. Zvaničnici nisu rekli šta bi ovaj bliži odnos mogao da podrazumeva, ali stručnjak za jugoistočnu Aziju Marej Hibert, koji je posetio Vijetnam u februaru i razgovarao sa visokim vladinim zvaničnicima, rekao je da bi to moglo uključivati povećanu vojnu saradnju i snabdevanje američkog oružja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja