PRESUDA ZA UBISTVO NOVINARA 35 GODINA NAKON ZLOČINA: Ubijen dok je istraživao kršenja ljudskih prava
Foto: AP Martin Mejia

Sud u Peruu

PRESUDA ZA UBISTVO NOVINARA 35 GODINA NAKON ZLOČINA: Ubijen dok je istraživao kršenja ljudskih prava

Planeta -

Sud u Peruu osudio je u četvrtak Danijela Urestija, bivšeg šefa vojne obaveštajne službe te zemlje, na 12 godina zatvora zbog njegove uloge u ubistvu novinara Uga Bustiosa novembra 1988. godine.

Presuda je nakon teške i složene pravne bitke, doneta 35 godina od ubistva, ali je postignuta puna pravda i poslata jasna poruka počiniocima – da niko ne izmiče pravdi, ocenila je za "Javni servis" Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacija novinara (IFJ).

Ugo Bustios, dopisnik nacionalnog magazina "Karetas", ubijen je dok je istraživao kršenja ljudskih prava, u vreme kada je vlada u Peruu pokušavala da uguši pobunu maoističkih levičara, poznatih pod imenom "Sjajni put".

Grupa vojnika u civilu je pucala na Bustiosa iz mitraljeza dok je vozio motor, zbog čega je izgubio kontrolu i srušio se. Njegov saputnik, drugi novinar, uspeo je da pobegne. Dok je Bustios ležao teško ranjen, vojnici su detonirali eksploziv i ubili ga.

Urestija su optužila dvojica oficira iz njegove vojne baze, obojica osuđeni da su naručili ubistvo novinara. Oni tvrde da je Uresti, tada kapetan zadužen za obaveštajne poslove, učestvovao u zasedi u kojoj je Bustios ubijen u novembru 1988.

Uresti je bio ministar unutrašnjih poslova Perua od 2014. do 2015. godine, dva puta se kandidovao za predsednika, 2016. i 2021., kao i za gradonačelnika Lime, 2018. i 2022.

Danijel Uresti je, zaključio je sud, učestvovao u zasedi i ubistvu. Advokati političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova najavili su žalbu. Tužilaštvo je tražilo kaznu od 25 godina, ali kažu da su zadovoljni presudom.

Hugo Bustios
foto: AP Martin Mejia

Šarmeli Bustios, najstarija ćerka ubijenog novinara, pozdravila je odluku, rekavši da bi konačno mogla da zapali sveću za svoje roditelje i da im kaže: „Pravda je izvršena, 34 godine kasnije. Put je bio težak i bolan. Danas ostaje samo da se zahvalimo.”

Nacionalno udruženje novinara Perua objavilo je da presuda predstavlja obeštećenje za porodicu Bustios i “važan korak ka pravdi i odbrani slobode štampe u Peruu”.

Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacija novinara (IFJ) ocenila je pravna bitka bila teška i složena i da je ovo prvi amblematičan slučaj zločina nad novinarima kojim je postignuta puna pravda i šalje jasnu poruku počiniocima: niko ne izmiče pravdi!

Pradali je podsetila da je na poslednjoj skupštini Međunarodne federacije novinara, juna 2022. u Omanu, Šarmeli Bustios govorila o suđenju za ubistvo njenog oca.

-Presuda je jako dobra vest za Šarmeli Bustios, kćer Uga Bustiosa, kao i za sve novinare u Peruu. Jako je važna za Međunarodnu federaciju novinara i njenih 600.000 članova u 150 zemalja. Ali, porodice, novinari i sloboda štampe ne bi trebalo da čekaju ovoliko dugo. Moramo se potruditi da Generalna skupština UN usvoji IFJ-ovu Međunarodnu konvenciju o bezbenosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca. To je vrlo konkretna međunarodna mogućnost da se stane na put nekažnjivosti ubica novinara i njihovih nalogodavaca. Zamolimo naše vlade da to podrže, javno, zaključila Pradali.

Prema podacima peruanske Komisije za istinu i pomirenje, tokom dve decenije borbi u toj zemlji, poginulo je ili se vodi kao nestalo 69.000 ljudi.

(Kurir.rs/Javniservis.net/Jelena L. Petković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track