MAKRON SE OBRATIO, NAROD LUPAO U ŠERPE: Predsednik neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega!
Foto: EPA GONZALO FUENTES / POOL, Pradeep Thomas Thundiyil / Shutterstock.com

MAKRON SE OBRATIO, NAROD LUPAO U ŠERPE: Predsednik neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega!

Planeta -

Protivnici veoma nepopularnog zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju u Francuskoj sa 62 na 64 godine pozvali su narod da lupa u šerpe širom zemlje dok predsednik države Emanuel Makron želi da smiri tenzije u večerašnjem televizijskom obraćanju naciji.

Penziona reforma koja je izazvala ogromne proteste u Francuskoj, samo što je stupila na snagu, nakon što ju je odobrio Ustavni savet Francuske, a očekuje se da će Makron izneti detalje svoje unutrašnje politike u narednim mesecima.

Predsednik Francuske se nada da će to pomoći zemlji da se pomakne iz perioda protesta iz štrajkova nastalih zbog njegove penzione reforme koja preti njegovim ambicijama u preostale četiri godine na funkciji.

Večerašnje obraćanje verovatno će biti u znaku teške bitke za popravljanje štete nanete njegovom imidžu nakon što je prošlog meseca progurao penzionu reformu mimo parlamenta, zahvaljujući retko korišćenim ustavnim ovlašćenjima francuske vlade.

Protivnici penzione reforme pozvali su narod da se okupi u gradskim kućama širom Francuske i da prave buku tokom Makronovog televizijskog obraćanja sa porukom: „Makron neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega“.

Najavljenja okupljanja zabranjena su u Dižonu i Marseju, jer su lokalne vlasti zaključili da postoji rizik od „javnih nemira“.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja