POSLE 25 GODINA ŠVEDSKA ZAPOČELA NAJVEĆE VOJNE VEŽBE UČESTVUJE I UKRAJINSKA VOJSKA: Odbrana od napada sa kopna, mora i vazduha
Foto: EPA/Karl Melander

26.000 vojnika iz 13 zemalja

POSLE 25 GODINA ŠVEDSKA ZAPOČELA NAJVEĆE VOJNE VEŽBE UČESTVUJE I UKRAJINSKA VOJSKA: Odbrana od napada sa kopna, mora i vazduha

Planeta -

Dok čeka zeleno svetlo za ulazak u NATO, Švedska je započela svoju najveću vojnu vežbu u poslednjih 25 godina. U vežbi, koja će trajati do 11. maja, učestvovaće ukupno 26.000 učesnika iz vojski 13 zemalja, uključujući i pripadnike ukrajinskih snaga.

Kako navode iz Oružanih snaga Švedske, svrha ovogodišnjih vojnih manevara je obuka za događaj velike kopnene, vazdušne i morske invazije na ovu skandinavsku zemlju.

"Glavna odgovornost švedskih oružanih snaga je da brani Švedsku i njene interese, naša prava i demokratiju. Vežbe su dobar način da ojačamo, komuniciramo i testiramo naše vojne sposobnosti. Zbog toga je izvođenje velikih i naprednih vežbi od ključnog značaja za izgradnju jače odbrane“, rekao je on na svom sajtu švedske vojske.

Avioni, švedski, ruski, Gotland
foto: Printscreen Youtube/tv4.se

Vežbe će se odvijati uglavnom na jugu zemlje i oko ostrva Gotland u Baltičkom moru, ali na bezbednoj udaljenosti od teritorijalnih voda ruske enklave u Kalinjingradu.

Pored domaće vojske, u vežbi će učestvovati pripadnici vojski SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Norveške, Danske, Finske i sve tri baltičke države.

Dok je Finska početkom meseca postala 31. članica NATO-a, Švedska, koja je istovremeno podnela zahtev za članstvo, još čeka na ulazak u alijansu zbog rezervisanja Mađarske i Turske.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track