LEOPARD 2 TAMNA STRANA HVALJENOG TENKA NA ZAPADU: Skrivene mane! Šta se desilo sa kupolom na obuci ukrajinske posade
Foto: Twitter/propeertys

incident na poligonu

LEOPARD 2 TAMNA STRANA HVALJENOG TENKA NA ZAPADU: Skrivene mane! Šta se desilo sa kupolom na obuci ukrajinske posade

Planeta -

Sa dolaskom proleća svi su u isčekivanju dugo najavljivane ukrajinske kontra-ofanzive. Na svim medijima i društvenim mrežama šire se propagandni snimci kolona ukrajinske tehnike, mahom zapadne sa viška hladnoratovskih zaliha kao i velikih grupa nasmejanih vojnika.

Pakao na zemlji u mestu koje se zove Bahmut, se i ne spominje a sve više ga zamenjuje gromoglasna ćutnja ukrajinskih i zapadnih medija. To mesto je mapina za mlevenje ukrajinskog mesa, izrazito surova borba gde Kijev šalje u pogibelj svoje iole sposobne trupe, pravo pred rusku artiljeriju i borce "Vagnera".

avion, Leopard 2, Tenk
foto: Twitter/Tendar

Sa druge strane sve nade Kijeva su usmerene na tu buduću kontra-ofanzivu a posebno nada i uzdanica u zapadnu tehniku, posebno u tenkove "Leopard-2", nemačke proizvodnje koje im isporučuju Nemci i druge NATO zemlje.

Reč je o tenku koji se do skora smatrao izuzetno modernim, ali koji je svoje lice pokazao u borbi Turske sa kurdskim snagama. Tada su gerilci sa starim sovjetskim sistemima "Fagot" uništili turske "Leoparde", pa su snimci sa tenkovima razvaljenih šasija sa kupolama izvrnutim pored tenkiova, obišle svet.

Tada su Nemci pokušali to da objasne neiskustvom i greškama turskih posada, ali rat u Ukrajini je pokazao u najmanju ruku katastrofalno stanje nemačke oklopne tehnike. Kada je Kijev prvi put zatražio pomoć u oklopu, obratio se Nemačkoj sa zahtevom za isporuku kako se tada smatralo modernih borbenih vozila pešadije "Puma".

Ali to je izazvalo reakciju Berlina i izjavu da od oko 400 tih vozila, imaju samo 150 ispravnih, te da je to vozilo "zaraženo" svim mogućim mehaničkim problemima, i sve u svemu nije sposobno za borbu.

avion, Leopard 2, Tenk
foto: Twitter/Tendar

Ranine glasine o lošem stanju "Leopard" tenkova potvrđene su kada je izjavljeno da Nemačka ima samo oko 200 tih tenkova u ispravnom stanju.

Iako su mnoge zemlje kupile taj tenk, relativno malo ih je u operativnoj upotrebi - posebno je indikativan slučaj Poljske koja ih je kupila ranije, ali ih zamenjuje sa Južnokorejskim K2 "Crni panter" tenkovima. Sve je to navodilo na zaključak da nemačka oprema ne zadovoljava standarde.

Sledeći blam Nemačke opreme bile su "Pancerhaubice" kada su ih isporučili Ukrajini- bile su toliko hvaljene i dizane u nebesa kao vrhunac artiljerije da bi posle samo desetak dana na frontu skoro sve završile na remontu. Nisu mogle da izdrže brzinu vatre, cevi topova su se verovali ili ne - izlizale.

Sovjetske (ruske) haubice su gradjene za daleko veći broj ispaljenih granata nego što je slučaj sa nemačkim.

Najnoviji blam je od svega pre par dana. Nemačka je sa NATO zemljama odlučila da Ukrajincima isporuči tenkove "Leopard-2", i posade iz Ukrajine su na poligonima gde vežbaju.

Slike koje sada čitaoci imaju prvi put i verovatno jedini u Srbiji imaju prilike da vide su slike pravog stanja nemačke tehnike. Kupola tenka se na poligonu odvalila od tela tenka, i ispala napolje kao da je reč o igrački. Kako su to Ukrajinci uspeli da urade nikome nije jasno, ali nije smelo da se desi da jednom tenku otpadne kupola na poligonu a da rusku raketu nije ni video.

Slike su sa poligona gde Ukrajinci vežbaju na novim tenkovima, i samo dodaju ulje na vatru gde se govori da nemačka tehnika je sveukupno - sumnjivog kvaliteta i upitne borbene vrednosti.

Ne treba zaboraviti da je za vreme Drugog svetskog rata, toliko hvaljeni nemački tenk "Tigar" imao ogroman broj mehaničkih kvarova i da je najveći broj njih, daleko veći nego što su ga Sovjeti uništili - stradao od mehaničkih kvarova.

Naravno postoje odlična zapadna vozila, poput francuskog tenka "Leklerk" i sličnih ali za sada se polako otapa breg političke i medijske propagande u kojoj se slavo nemački oklop i tehnika.

Ostaje da se vidi kako će se provesti u pravim borbama.

Kurir.rs/Aleksandar Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja