PUCAO MU U GLAVU I RUKU BEZ IKAKVOG RAZLOGA: Penzioner (81) teško ranio tinejdžera (16) jer mu je greškom pozvonio na vrata!
Foto: Kansas City Missouri PD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

IZ ČISTA MIRA

PUCAO MU U GLAVU I RUKU BEZ IKAKVOG RAZLOGA: Penzioner (81) teško ranio tinejdžera (16) jer mu je greškom pozvonio na vrata!

Planeta -

Osamdesetčetvorogodišnji muškarac u američkoj državi Misuri pucao je u glavu 16-godišnjeg Afroamerikanca nakon što je pozvonio na pogrešna vrata.

Tinejdžer je tražio svoju mlađu braću u kući prijatelja kada je skrenuo u pogrešnu ulicu i završio ispred kuće Endrua Lestera. Zatim ga je upucao bez razloga. Šesnaestogodišnjak je preživeo napad i već je na kućnoj nezi, dok je 84-godišnjak dobio dve optužnice.

Endru Lester je prošlog četvrtka dvaput upucao 16-godišnjeg Ralfa Jarla na ulaznim vratima svog doma.

Upucao ga je u glavu i ruku, ali je na sreću tinejdžer preživeo. Na konferenciji za novinare u ponedeljak, tužilac okruga Klej Zakari Tompson rekao je da je pucnjava najverovatnije bila rasno motivisana.

Andrew Lester, Endriju Lester
foto: Kansas City Missouri PD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Moja poruka je da poštujemo zakon u okrugu Klej. Nije važno odakle dolazite, kako izgledate ili koliko novca imate", naglasio je on.

Lestera je prvo uhapsila i ispitala policija pre nego što je pušten, što je izazvalo proteste širom grada. Demonstranti su se u ponedeljak okupili ispred kuće osumnjičenog, uzvikujući „Životi Afroamerikanaca su u opasnosti“ i „Ustani i uzvrati“.

"Ne možete samo pucati u ljude kada vam neko pokuca na vrata", rekao je advokat za lične povrede Benjamin Krump, koji zastupa porodicu žrtve.

Kako je objasnila Ralfova porodica, tinejdžer je došao po svoju mlađu braću, koja su bila kod prijatelja, ali je pokucala na pogrešna vrata. Našao se na pogrešnoj ulici. Lester ga je potom upucao bez razloga. „Ne vraćaj se“, navodno mu je rekao pre nego što ga je upucao.

Osumnjičeni je kasnije rekao policiji da veruje da mu je neko provalio u kuću. Tužilaštvo je u ponedeljak naglasilo da građani imaju pravo na upotrebu sile, ali samo ako imaju osnovan strah da su u opasnosti. Ovaj 84-godišnjak je sada pogođen sa dve optužnice, ali nije optužen za zločin iz mržnje, prenosi Bi-Bi-Si.

Šesnaestogodišnjak je u nedelju pušten iz bolnice na kućnu negu. Prema rečima advokata, predsednik Džo Bajden je pozvao porodicu i pozvao ih u Belu kuću dok se tinejdžer oporavljao. Na sajtu GoFundMe, gde se prikupljaju sredstva za troškove Ralfovog lečenja, već su prikupili više od dva miliona evra.

Sličan incident dogodio se u subotu u državi Njujork. Muškarac star 65 godina pucao je na automobil koji se slučajno zaustavio na njegovom prilazu. U tom procesu je ubijena 20-godišnja žena.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track