UHAPŠENO VIŠE OD 14.000 LJUDI: Velika akcija Interpola, zaplenjeno hiljade komada oružja i droga vredni 5,7 milijardi dolara!
Foto: Prinstcreen Twitter

UHAPŠENO VIŠE OD 14.000 LJUDI: Velika akcija Interpola, zaplenjeno hiljade komada oružja i droga vredni 5,7 milijardi dolara!

Planeta -

Širom Centralne i Južne Amerike zaplenjeni su, saradnjom 15 zemalja, ilegalno oružje i droga u vrednosti od 5,7 milijardi dolara, saopštio je danas Interpol. Iz međunarodne policijske organizacije dodali su da su vlasti Centralne i Južne Amerike tokom operacije "Trigger IX", između 12. marta i 2. aprila, uhapsile 14.260 osoba, prenosi Rojters.

- Činjenica da je operacija usmerena na ilegalno vatreno oružje rezultirala tako masovnim zaplenama droge je dodatni dokaz da su ovi zločini isprepletani - naveo je generalni sekretar Interpola Jurgen Štok.

Tokom operacije su pronađena 8.263 komada ilegalnog vatrenog oružja i skoro 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone prekursora droge.

Prema procenama američke agencije za kontrolu oružja ATF, više od polovine oružja pronađenog u Centralnoj Americi potiče iz SAD.

U okviru akcije, u Paragvaju je uhapšeno 11 ljudi kada su vlasti demontirale lanac trgovine ljudima, dodali su iz Interpola i naveli da su otkriveni i korupcija, ekološki kriminal i terorističke aktivnosti.

U operaciji su učestvovali Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj, navodi Rojters.

Kurir.rs/Blic/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track