SVET PRATI UŽIVO! UGAŠENI NASA SATELIT SAMO ŠTO SE NIJE OBRUŠIO NA ZEMLJU: Američka vojska krije tačno mesto pada letelice (VIDEO)
Foto: Shutterstock

čuvaj glavu

SVET PRATI UŽIVO! UGAŠENI NASA SATELIT SAMO ŠTO SE NIJE OBRUŠIO NA ZEMLJU: Američka vojska krije tačno mesto pada letelice (VIDEO)

Planeta -

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će se njena ugašena svemirska letelica poznata kao Resi večeras ili tokom predstojeće noći strmoglaviti kroz atmosferu.

Na društvenim mrežama možete uživo pratiti kretanje satelita iznad Zemlje, a NASA i američko ministarstvo odbrane su naglasili da tačna lokacija na koju će pasti ne može biti obelodanjena.

Stručnjaci međutim tvrde da su male šanse da će stari satelit predstavljati bilo kakvu opasnost.

Veći deo satelita od 300 kilograma trebalo bi da izgori dok juri kroz gornju atmosferu, ali očekuje se da će neki delovi ipak pasti na Zemlju. Svemirska agencija NASA je saopštila da je rizik da bilo ko na površini bude povređen zbog pada delova satelita "nizak" i da iznosi jedan prema 2.467.

Satelit je inače tokom rada zabeležio više od 100.000 solarnih događaja

Resi (skraćenica za Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) je poleteo u orbitu 2002. godine kako bi proučavao Sunce.

Pre nego što je ugašen 2018. zbog problema s komunikacijom je posmatrao solarne baklje i izbacivanje koronalne mase sa Sunca. Snimao je slike pomoću X-zraka i gama zraka visoke energije beležeći više od 100.000 solarnih događaja.

(Kurir.rs/Jutarnji/Skaj njuz/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track