KINA NA KORAK DO MOĆNOG ORUŽJA KAKVO SVET NIJE VIDEO: Jače je od svega što je Rusija dosad koristila u Ukrajini! IMA SAMO 1 CILJ
Foto: Reuters

upozorenje

KINA NA KORAK DO MOĆNOG ORUŽJA KAKVO SVET NIJE VIDEO: Jače je od svega što je Rusija dosad koristila u Ukrajini! IMA SAMO 1 CILJ

Planeta -

Kina gradi sofisticirano kibernetičko oružje kojim bi mogla da "preuzima kontrolu" nad neprijateljskim satelitima čineći ih beskorisnim za nadzor ili špijunažu!

To se prema nezvaničnim informacijama Fajnenšl tajmsa navodi u procurelim dokumentima američke obaveštajne službe.

Vašington procenjuje da je nastojanje Pekinga da razvije sposobnosti za "iskorišćavanje i otmicu" neprijateljskih satelita ključni deo krajnjeg cilja koji je uperen ka potpunoj kontroli informacija. Kina smatra da je gospodarenje izvorom informacija ključna stvar u budućim ratovima.

Dokument s oznakom CIA, koji se nedavno pojavio i o kome se ranije nije izveštavalo, samo je jedan od desetak dokumenata koje je navodno podelio američki vojnik (21) u najznačajnijem curenju informacija iz američkog bezbednosnog aparata u više od deset godina.

Kibernetička sposobnost ove prirode daleko bi nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini gde su timovi za elektronsko ratovanje prvenstveno primenjivali pristup grube sile, prenosi Fajnenšel tajms.

Kineski ambiciozniji kibernetički napadi navodno imaju za cilj oponašanje signala koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera. Na taj ih način mogu potpuno preuzeti ili izazvati njihov kvar tokom ključnih trenutaka u ratu.

SAD nikada nisu otkrile poseduju li slične kibernetičke sposobnosti.

U međuvremenu, Tajvan, koji je primio na znanje koliko su satelitske komunikacije nezamenjive u ukrajinskom ratu, nastoji da izgradi komunikacijsku infrastrukturu koja može preživeti napad Kine. U znaku toga koliko su satelitske komunikacije postale ključne u ratovanju, ruski sajber napad uspeo je da onesposobi hiljade ukrajinskih vojnih usmerivača Viasata u satima pre nego je pokrenuo invaziju 24. februara prošle godine.

kineska vojska, 31.07.2017.
foto: Reuters

Usluga Viasata prekinuta je i hiljadama korisnika u Poljskoj, Italiji i Nemačkoj gde je čak pogođeno i nekoliko stotina vetroturbina.

Hakiranje Viasata, iako sofisticirano, uključivalo je upad u sistem kompanije i zatim slanje uputa modemima koji su na kraju izazvali kvar.

Kineski su ciljevi, prema procureloj proceni, daleko napredniji. Kinezi bi navodno nastojali da onesposobe sposobnost satelita da međusobno komuniciraju i prenose signale odnosno da naređenja oružanim snagama. Takođe bi nastojali da spreče satelite da šalju vizualne i presretnute elektronske podatke.

Američki vojni zvaničnici upozorili su da je Kina postigla značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije uključujući satelitske komunikacije.

General Čens Salcman, zapovednik američkih svemirskih snaga, rekao je u Kongresu prošlog meseca da Peking agresivno teži ovakvim sposobnostima u nastojanju da ostvare svoj san i postanu vodeća sila izvan Zemljine atmosfere do 2045. godine.

- Kina nastavlja da agresivno ulaže u tehnologiju koja treba da poremeti i uništi naše svemirske sposobnosti - naglasio je Salcman.

Takođe je otkrio da su Kinezi, samo u proteklih šest meseci, rasporedili čak 347 satelita s ciljem nadzora, praćenja, ciljanja i napada na američke svemirske snage u bilo kojem budućem sukobu.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track