LONDON EVAKUISAO SVOJE DIPLOMATE IZ SUDANA: Oni su prebačeni na aerodrom izvan Kartuma i zatim letelicama iz zemlje tokom noći
Foto: AFP / AFP / Profimedia

LONDON EVAKUISAO SVOJE DIPLOMATE IZ SUDANA: Oni su prebačeni na aerodrom izvan Kartuma i zatim letelicama iz zemlje tokom noći

Planeta -

Britanske diplomate i njihove porodice evakuisane su iz Sudana u "kompleksonoj i brzoj operaciji" objavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da se nastavljaju napori da se osigura bezbednost britanskih državljana koji su ostali u Sudanu gde su borbe za vlast između vojske i moćne paravojne grupe ušle u drugu nedelju.

"Britanske oružane snage sprovele su kompleksnu i brzu evakuaciju britanskih diplomata i njihovih porodica iz Sudana u kontekstu eskalacije nasilja i pretnji osoblju ambasade", napisao je Sunak na Tviteru, prenosi Frans pres.

Oni su prebačeni na aerodrom izvan Kartuma i zatim letelicama iz zemlje tokom noći, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volis za Bi-Bi-Si (BBC).

Volis je rekao da je evakuacija britanskog diplomatskog osoblja bila kompleksna pošto se ambasada nalazi između sedišta dve zaraćene strane u glavnom gradu Kartumu. Rekao je da je među evakuisanima bilo male dece.

Evakuacija britanskih diplomata i njihovih porodica vazdušnim putem usledila je pošto su rano jutros SAD evakuisale svoje diplomatsko osoblje helikopterima. Helikopteri su sleteli u kompleks ambasade da ih pokupe.

Volis se zahvalio Francuskoj i SAD-u na pomoći u toj operaciji. Rekao je da je u nju bilo uključeno više od 1.200 pripadnika britanskih snaga.

Više drugih zemalja uključujući Francusku, Holandiju, Italiju i Tursku takođe je počelo evakuaciju svojih diplomata i državljana iz Sudana. I Srbija uz pomoć UN, UAE i Turske evakuiše svoje državljane. Oni se prebacuju kopnom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track