STRANI DOPISNICI PISALI LAVROVU: Traže slobodu za uhapšenog američkog novinara Evana Gerškoviča
Foto: EPA Maxim Shipenkov

uhapšne zbog špijunaže

STRANI DOPISNICI PISALI LAVROVU: Traže slobodu za uhapšenog američkog novinara Evana Gerškoviča

Planeta -

Više od 300 stranih dopisnika koji su radili u Moskvi pisali su ruskoj vladi kako bi pozvali na hitno oslobađanje kolege Evana Gerškoviča (31), novinara Wall Street Journala.

Gershovich je uhapšen pod optužbom za špijunažu, a njegovo hapšenje šalje uznemirujući signal o odnosu te zemlje prema nezavisnim medijima.

Gershovich koji je prošlog meseca uhapšen u gradu Jekaterinburgu prvi je američki novinar koji je priveden zbog optužbi za špijunažu od kraja hladnog rata. Njemu preti kazna zatvora do 20 godina.

I SAD i Wall Street Journal negirali su da je bio umešan u špijunažu.

U pismu upućenom ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu navodi se da su novinari "šokirani i zgroženi" ovim hapšenjem i naknadnim optužbama podignutim protiv njega te se poziva na odustajanje od optužbi i njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Evan Gershkovich, Evan Gerškovič
foto: AP Alexander Zemlianichenko

"Evan Gershovich ima dug i impresivan dosije novinarskog rada", piše.

Dodali su da ne sumnjaju da je jedina namjera njegovog rada bila da informiše svoje čitaoce o trenutnoj situaciji u Rusiji.

"Traženje informacija, čak i ako to znači narušavanje političkih interesa, ne čini Evana kriminalcem ili špijunom, već ga čini novinarom. Novinarstvo nije zločin", naglašavaju.

Dalje navode da hapšenje šalje uznemirujući i opasan signal o nepoštivanju Rusije prema nezavisnim medijima i pokazuje ravnodušnost prema sudbini mladog, talentovanog i poštenog novinara.

Evana Gershovicha (31) uhapsila je ruska služba bezbednosti 29. marta ubrzo nakon što je stigao u restoran.

Kremlj je saopštio da je Gershovich špijunirao pod okriljem novinarstva, dok je Lavrov rekao SAD-u da je uhvaćen dok je pokušavao da dođe do tajnih podataka.

Trenutno se nalazi u zatvoru Lefortovo, kojim je u sovjetsko vreme upravljao KGB, a sada njime upravlja savezna kazneno-popravna služba.

Na ročištu koje je održano prošlog utorka sudija je odbacio njegovu žalbu na odluku o zadržavanju u pritvoru pre suđenja.

Kurir.rs/Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track