IZRAELSKE SNAGE UBILE PALESTINCA U RACIJI NA ZAPADNOJ OBALI: Dvojica osumnjičenih pokušali da pobegnu, vojnici otvorili vatru
Foto: EPA/ATEF SAFADI

Gaza

IZRAELSKE SNAGE UBILE PALESTINCA U RACIJI NA ZAPADNOJ OBALI: Dvojica osumnjičenih pokušali da pobegnu, vojnici otvorili vatru

Planeta -

Izraelske snage su danas ubile jednog Palestinca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je guverner Jerihona, Džihad Abu al-Asal.

Kako je naveo, Palestinaac, žrtva je pogođen mecima u izbegličkom logoru Akabat Džaber u centralnom delu Zapadne obale, poprištu čestih sukoba izraelske vojske i Palestinaca u proteklim mesecima.

Izraelska vojska je potvrdila vojne operacije u tom području i navela da su dvojica osumnjičenih ekstremista pokušala da pobegnu, a da su vojnici otvorili vatru i jednog pogodili.

Palestinac je ubijen pred obeležavanje Dana sećanja na pale vojnike i žrtve napada ekstremista koji počinje danas sa zalaskom sunca, a sledi proslava 75. godišnjice nezavisnosti Izraela sutra uveče.

Danas popodne će Izrael zatvoriti Zapadnu obalu i pojas Gaze za sve Palestince osim za humanitarne slučajeve.

Očekuje se da će ta mera biti na snazi do srede uveče. Uobičajeno je da Izrael iz predostrožnosti ograničava kretanje s palestinskih teritorija tokom praznika.

Nasilje između dva naroda pojačalo se od proleća prošle godine, posle niza palestinskih napada koji su naveli izraelske snage da gotovo svake noći hapse osumnjičene ekstremiste u gradovima i selima na Zapadnoj obali.

Izrael tvrdi da su racije neophodne kao bi se uništile mreže ektremista i sprečili novi napadi, ali ipak nema smirivanja.

Po podacima AP-a od početka ove godine je najmanje 95 Palestinaca ubijeno izraelskom vatrom na Zapadnoj obali, od čega je bar polovina bila povezena s ekstremističkim organizacijama, a u palestinskim napadima je ubijeno ;19 Izraelaca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track