NEMA KRAJA TRAMPOVIM MUKAMA: U Njujorku počelo suđenje bivšem predsedniku za navodno silovanje novinarke!
Problemi se gomilaju: Donald Tramp, bivši predsednik, Foto: AP/Evan Vucci

NEMA KRAJA TRAMPOVIM MUKAMA: U Njujorku počelo suđenje bivšem predsedniku za navodno silovanje novinarke!

Planeta -

Elizabet Džin Kerol (79) tvrdi da ju je bivši predsednik SAD napastvovao krajem 1995. ili početkom 1996. u jednoj radnji na Menhetnu

Pred federalnim sudom u Njujorku juče je počelo suđenje Donaldu Trampu (76), bivšem predsedniku Sjedinjenih Država, koga novinarka Elizabet Džin Kerol (79) optužuje za silovanje koje se navodno dogodilo pre nepunih 30 godina!

U pitanju je građanska parnica, koja bi trebalo da traje oko dve nedelje, a koja je počela izborom porote sa spiska od oko 150 imena.

Ne dolazi u sud

Identitet porote će biti zaštićen kako se na njih ne bi vršio pritisak. Tramp je demantovao da uopšte poznaje Elizabet, za koju kaže da uopšte nije njegov tip, navodeći da je izmislila optužbe kako bi stekla publicitet.

Kerolova tvrdi da ju je Tramp krajem 1995. ili početkom 1996. pribio "uza zid" u garderobi robne kuće "Bergdorf Gudman" na Menhetnu, nasilno joj skinuo odeću i napao je pre nego što je uspela da se otrgne i pobegne na Petu aveniju, odakle je nazvala prijateljicu.

Donald Tramp
foto: AP/Craig Ruttle

Na sudu bi trebalo da, pored žrtve, svedoče i njene dve prijateljice kojima se navodno poverila ubrzo nakon napada.

Žrtvina advokatica Robi Kaplan pokušaće da dokaže postojanje obrasca u Trampovom ponašanju, kao i da su decenijama stare tvrdnje njegove klijentkinje u skladu s tim, preneo je Fajnenšel tajms.

Zanimljivo je da je sudija Luis Kaplan u martu doneo odluku da tužilaštvo kao dokaz može da koristi snimak na kom se Tramp hvali kako je hvatao žene za genitalije. Nije sigurno da će se Tramp pojaviti na sudu ili svedočiti u vlastitu odbranu.

Prošle nedelje su advokati bivšeg predsednika zatražili od sudije da objasni poroti kako postoji mogućnost da se ne pojavi zbog logističkih izazova. Moguće je i da će pred sudom svedočiti Nataša Stojnof i Džesika Lids, koje su još 2016. godine takođe iznele optužbe protiv Trampa za seksualni napad.

Promenjen zakon

Kerolova je tužila Trampa prošle godine, nakon što je novi zakon u Njujorku omogućio pokretanje parnice zbog navodnih seksualnih zločina čak i nakon što je slučaj zastareo.

Iako se ne radi o krivičnoj parnici, posledice za Trampa mogu biti ozbiljne ukoliko izgubi slučaj. Kako prenosi BBC, to bi bilo prvi put da je jedan bivši predsednik Sjedinjenih Država proglašen krivim za seksualni napad. Podsećamo, protiv Trampa se već vodi sudski postupak za falsifikovanje dokumenata. Ko će platiti račun

Veza žrtve s demokratama

Prema sudskim dokumentima, Kerolovoj u plaćanju dokumenata pomaže Rid Hofman, suosnivač mreže Linkdin i donator Demokratske stranke.

Trampovi advokati su postavili pitanje njegovog motiva u slučaju, na šta je on odgovorio da nikad nije krio svoju finansijsku podršku demokratama.

- Naši sudovi su mehanizam pravde za sve građane, a ne samo one koji imaju dovoljno novca i moći da nešto ide njima u korist - rekao je Hofman. Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja