UKRAJINSKA TAJNA SLUŽBA POKUŠALA DA UBIJE PUTINA DRONOM!? Nemci tvrde: Na letelici bilo 30 eksplozivnih blokova od 17 kg!
Foto: EPA/ ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL

UKRAJINSKA TAJNA SLUŽBA POKUŠALA DA UBIJE PUTINA DRONOM!? Nemci tvrde: Na letelici bilo 30 eksplozivnih blokova od 17 kg!

Planeta -

Prema istraživanju BILD-a, ukrajinska tajna služba pokušala je u nedelju da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina dronom kamikaza. Iako je pokušaj atentata propao, ruske vlasti taj pokušaj drže u tajnosti.

Dron UJ-22 poleteo je u Ukrajini u nedelju popodne – to je najmoderniji ukrajinski dron srednjeg dometa do 800 kilometara. Njihov cilj bio je navodno novoizgrađeni industrijski park u blizini Moskve, koji se nalazi i na 500 kilometara od Ukrajine.

Ukrajinski aktivista Jurij Romanenko, za kojeg se tvrdi da ima bliske veze s kijevskim obaveštajnim službama, rekao je u pismu u kojem se preuzima odgovornost: „Prošle nedelje su naši obaveštajci dobili informacije o Putinovom putovanju u industrijski park Rudnevo. U skladu s tim, poleteo je naš dron kamikaza, koji je proleteo kroz svu protivzračnu odbranu Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka“.

I zaista je nekoliko ruskih medija izvestilo padu drona UJ-22 u blizini sela Voroskogo, istočno od Moskve. Mesto nesreće je oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo.

Snimci pokazuju da je na dronu bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma. Eksplozivna punjenja tipa M112 koriste, između ostalih, američka vojska i oružane snage Kanade.

︎Putinov lični dopisnik Kremlja Pavel Zarubin rekao je u nedelju ujutru da predsednik planira „da poseti industrijski park u Moskvi“. Kada je ta poseta trebalo da bude, nije rekao.

︎Ruski prolaznici su u nedelju popodne objavili fotografije iz industrijskog parka Rudnevo, na kojima se vidi sivi travnjak ispred glavne zgrade koji je bio poprskan zelenom bojom, piše Bild.

Međutim, nejasno je da li je šef ruske države želeo da poseti industrijski park u nedelju ili tek u ponedeljak – iz bezbednosnih razloga, Putinove posete se ponekad obavljaju i dan pre nego što budu najavljene.

︎ Ukrajina stoga nije mogla da bude sigurna da li će se poseta održati „početkom nedelje“ u nedelju ili ponedeljak.

Očigledno Putin nije bio tamo do danas. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak: „Ruski predsednik Vladimir Putin radi u Kremlju. Šef države ne planira nikakve veće javne događaje“.

Kurir.rs/Nova/Bild

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track