OVAKO JE IZVEDEN NAPAD NA SEVASTOPOLJ: Ukrajinci poslali 3 grupe sa po 10 dronova Mugin-5! Kataklizmički prizori nad gradom VIDEO
Foto: Twitter/sentdefender

rat u Ukrajini

OVAKO JE IZVEDEN NAPAD NA SEVASTOPOLJ: Ukrajinci poslali 3 grupe sa po 10 dronova Mugin-5! Kataklizmički prizori nad gradom VIDEO

Planeta -

Napad na skladište nafte Ministarstva odbrane Ruske Federacije u bilzini Sevastopolja izveo je roj dronova kamikaza tri grupe po 10 dronova Mugin-5 koji su poleteli iz Odeske oblasti preko Crnog mora i udarili u ranu zoru oko četiri sata ujutro.

U napadu uništena su četiri rezervoara za naftu, a udarom buknuo je plamen koji je osvetlio kompletni Sevastopolj.

Ruske jedinice za elektronsku zaštitu Krasuha oborili su 4 drona, dok je jedan oboren hibrdinim PVO sistemom Pancir S-1

Ovaj ukrajinski napad se smatra jednim od najžeščih posle 6. oktobra 2022 kada je izveden spektakularni napad na Kerčki most koji je tom prilikom oštećen. I tad kao i sada na meti je bilo gorivo za rusku vojsku, samo što je tad napad izveden na cisterne sa gorivom na železničkoj komopziciji koja je prelazila most.

Sevastopolj, udar drona, dim, ekslpozija
foto: Twitter/Gerashchenko_en

Posledice jutrošnjeg napada itekako su vidljive, jer se nad Sevastopoljom i dalje vije gust crni dim, koji je poprimio oblik pečurke. Kataklizmičkim scenama doprinela je i nisak oblačnost, pošto je u trenutku napada ukrajinskih dronova kamikaze padala kiša.

Vatrogasci i dalje nisu lokalizovali požar, a u gašenje je uključen i vatrogasni voz ruskih železnica. Očekuje se da bi požar trebao da bude lokalizovan oko 18 časova po lokalniom vremenu.

Mugin 5

Dronovi kamikaze Mugin su kineski komercijalni dronovi koje je kupila Ukrajina i koji su od izviđačkih komercijalnih misija modifikovani u dronove kamikaze, koji su već nekoliko puta učestvovali u napadi na Krim i Sevastopolj.

1 / 3 Foto: Printscreen

Inače cena komercijalne verzije ovog kineskog drona je 15.000 dolara. Inače dronovi Mugin-5 mogu se kupiti preko interneta negde ih zovu "Alibaba dronovi" i dostupni su svakome ko je spreman da iskešira 15.000 dolara za njih. Prodaju se i na Taobao za istu cenu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track