VELIKA BRITANIJA KUPUJE RAKETE DUGOG DOMETA ZA UKRAJINU: Objvaljena ponuda preko Fonda za Ukrajinu! Ovo je spisak šta se još traži
Foto: Printscreen Twitter

naoružavanje

VELIKA BRITANIJA KUPUJE RAKETE DUGOG DOMETA ZA UKRAJINU: Objvaljena ponuda preko Fonda za Ukrajinu! Ovo je spisak šta se još traži

Planeta -

Velika Britanija planira da preko Fonda za Ukrajinu naoruža tu zemlju da raketama dometa od 100 pa do 300 kilometara, saopštili su ukrajinski mediji.

Oni se pozivaju na Ministarstvo odbrane Velike Britanije, koje je objavilo zahtev za prikupljanje informacija o kupovini vojne opreme namenjene za isporuku Oružanim snagama Ukrajine u okviru Međunarodonog fonda za Ukrajinu.

Ukrajinski mediji navode da je u toku druga hitna runda nabavke, a Ministarstvo odbrane Velike Britanije traži sisteme za udar velikog dometa i podršku mobilnim snagama. Rok prijave je od 4. do 9.maja.

Osnovni zahtev je sisteme velikog dometa navodi se da imaju domet od 100 do 300 kilometara, da budu konstruisani da mogu da se lansiraju sa kopna, mora i vazduha i da nosivost bojeve glave treba da bude od 20 do 490 kilograma.

rakete, ukrajina, naoružavanje, Velika Britanija
foto: Foto: Printscreen

Jedna od poželjnih osobina u ovom zahtevu je nika verovatnoća presretanja od strane PVO sistema.

Od ostalih sistema u zahtevu traže se tenkovi T-72, Leopard 1 i 2 kao i vozila i oprema za razminiranje. Takođe traže se i lansirni mostovi dužine između 9 i 31 metara, lasnirni mostovi za logistiku i mostovi za višekratnu upotrebu dužine 40 i 80 metara sa maksimalnom nosivošću do 70 tona, odnosno da izdrže prelazak teške borbene tehnike težine do 63 tone.

Komplenu nabavku finansiraju Britanci.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track