POLJSKA ZAPLENILA ZGRADU PORED RUSKE AMBASADE! Diplomata: Ovo je upad u diplomatski objekat, biće reakcije (VIDEO)
Foto: EPA

POLJSKA ZAPLENILA ZGRADU PORED RUSKE AMBASADE! Diplomata: Ovo je upad u diplomatski objekat, biće reakcije (VIDEO)

Planeta -

Poljska je zaplenila zgradu srednje škole koja se nalazi u blizini ruske ambasade u Varšavi, a koja je bila namenjena deci diplomata. Izaslanik Moskve Sergej Andrejev izjavio je da je ovaj potez nelegalan.

"Ovo je nezakonit čin. Upad u diplomatski objekat", kazao je za RIA Novosti.

Andrejev je, takođe, kazao da ovaj postupak predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Naravno da će biti reakcije", dodao je. Građani Varšave nazivali su zgradu srednje škole špijunskim gnezdom, a spor oko nje traje oko godinu dana.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Poljske Lukaš Jasina izjavio je da je ovaj potez odobrio sud te zemlje i da su vlasti postupile u okviru zakona.

"Naše mišljenje, koje su potvrdili sudovi, jeste da ova imovina pripada poljskoj državi i da ju je Rusija nezakonito zauzela. Ova zgrada pripada gradskoj kući Varšave", kazao je Lukaš. Iz Moske su povodom toga izjavili da će njihova reakcija biti oštra.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo zaplenu kao "neprijateljsku" i kao kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Takođe je ovaj potez ocenjen kao zadiranje u rusku diplomatsku imovinu u Poljskoj.

"Takav drski korak Varšave, koji izlazi iz okvira civilizovanih međudržavnih odnosa, neće ostati bez oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i poljske interese u Rusiji", navodi se u saopštenju, piše nypost.com.

Zaplena škole dolazi usled narušenih odnosa između Moskve i Varšave, nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. godine.

Kurir.rs/RIA NovostiMondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track