"RUSI ČISTE TEREN U BAHMUTU, OVO JE PLAN OPERACIJE" Dikić tvrdi: Ukrajinci su izgubili najelitnije jedinice i starešinski kadar
Foto: La Cassette Bleue / Alamy / Alamy / Profimedia, Aris Messinis, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa OLEG PETRASYUK, epa SERGEY DOLZHENKO

KURIR TV

"RUSI ČISTE TEREN U BAHMUTU, OVO JE PLAN OPERACIJE" Dikić tvrdi: Ukrajinci su izgubili najelitnije jedinice i starešinski kadar

Planeta -

Rat u Ukrajini koji traje već 434. dan, i dalje ostaje jedna od glavnih tema međunarodnih vesti. Najžešće borbe trenutno se vode oko Bahmuta, grada koji je nekada bio važno utvrđenje i raskrsnica puteva.

Ruska strana tvrdi da privatna paravojna organizacija Vagner kontroliše oko 90 odsto delova grada, dok ukrajinska vojska tvrdi suprotno. Ipak, nedavno su se pojavile tvrdnje da je ukrajinska vojska digla u vazduh četiri zgrade u Bahmutu, ubivši 20 civila. Moskva je optužila Kijev za ovaj incident, tvrdeći da je reč o "provokaciji".

Komandant Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da Rusija uvodi u borbu nove jurišne grupe privatne vojne kompanije Vagner, borce drugih privatnih kompanija i padobrance, ali da ne uspeva da zauzme Bahmut.

Da li je Rusija pogrešno procenila snagu ukrajinske vojske? Profesor dr Velibor Stević, pukovnik, izneo je svoje mišljenje u jutarnjem programu Kurir televizije.

Stević smatra da je Bahmut izvikana operacija, čiji je cilj da se privuku ukrajinske snage i unište na tom mestu.

- Oružane snage Rusije mogu da blokiraju Bahmut, ali se one igraju. Kao što kažu Amerikanci sada "nije Bahmut toliko značajan grad". Bahmut je izvikana operacija da bi privlačili ukrajinske snage i uništavali ih na tom mestu. Operacija Ruske Federacije se odvija po planu, ali ne tako ubrzano - rekao je Dikić i dodao:

Velibor Stević
foto: Kurir Televizija

- Bahmut je nekada bio dobro utvrđenje i raskrsnica puteva. Tu je Ukrajina imala velike koristi jer su tu bili putevi za snabdevanje ukrajinske armije. Sada Vagnerovci i ruske snage su zauzeli skoro sve i ostalo im je skoro dva kvarta. Nije to nemoguće da se osvoji nego je to čišćenje terena. Rusi insistiraju na tome da iza njih ne ostane ni jedan ukrajinski vojnik.

Stević takođe tvrdi da su urkajinske snage izgubile starešinski kadar, što će ih skupo koštati.

- Inače ne možemo ni mi poreknuti snagu ukrajinskih jedinica. Nekada je ona bila jako sposobna i organizovana vojska. Nažalost, kod Bahmuta oni su izgubili najelitnije jedinice. Izgubili su starešinski kadar - rekao je Dikić.

03:04

RUSI ČISTE TEREN U BAHMUTU, OVO JE PLAN OPERACIJE! Dikić tvrdi: Ukrajinci su IZGUBILI NAJELITNIJE JEDINICE I STAREŠINSKI KADAR

Situacija u Ukrajini je i dalje veoma napeta, a u ovom trenutku Bahmut ostaje jedno od glavnih žarišta sukoba. Nije poznato kako će se situacija dalje razvijati, ali jedno je sigurno - rat u Ukrajini, koji traje već više od godinu dana, i dalje ima veliki uticaj na geopolitičke odnose u svetu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track