STOTINE UBIJENIH I RANJENIH ĐAKA I NASTAVNIKA U PROTEKLE DVE DECENIJE: Ova zemlja je rekorder po broju krvoprolića u školama!
Foto: AP/Jonathan Mattise

krvavi napadi

STOTINE UBIJENIH I RANJENIH ĐAKA I NASTAVNIKA U PROTEKLE DVE DECENIJE: Ova zemlja je rekorder po broju krvoprolića u školama!

Planeta -

Vest o krvavom piru učenika (14) u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, preplavila je gotovo sve svetske medije koji neprestano izveštavaju o tome.

Međutim, zemlja koja se najviše suočava sa napadima na obrazovne ustanove je Amerika.

Krvavi napadi u SAD su posebno uzeli maha u protekle dve decenije i u njima su živote izgubile stotine učenika, nastavnika i drugog osoblja.

Na listi najkrvavijih pucnjava u obrazovnim ustanovama u SAD-u svakako se nalazi masakr koji je 16-godišnjak počinio 21. marta 2005. godine u srednjoj školi u gradu Red Lake u Minnesoti. Mladić je prvo ubio svog dedu i njegovog njegovatelja u kući, a onda je otišao u školu i ubio pet učenika, nastavnika i domara, pa počinio samoubistvo.

Seung-Hui Cho ubio je 32 osobe, uključujući studente i članove fakulteta Virginia Tech-a, u dva odvojena napada, počinivši tako najsmrtonosniju pucnjavu u jednoj obrazovnoj ustanovi u modernoj istoriji SAD-a.

Seung-Hui Cho
foto: Printscreen

Bivši student One L. Goh ubio je sedam osoba na Oikos Univerzitetu 2. aprila 2012. godine i to je bio najsmrtonosniji oružani napad u istoriji Oaklanda.

Još jedna pucnjava koja je potresla američku i svetsku javnost dogodila se 14. decembra 2012. godine i Newtonu u Connecticutu. Adam Lanza (20) ubio je svoju majku pre nego što se odvezao u osnovnu školu “Sandy Hook“. Potom je ubio još 26 ljudi, uključujući 20 učenika. Lanza se kasnije ubio.

Elliot Rodger je 13. maja 2014. godine ubio šest osoba i ranio 14 u blizini kampusa Univerziteta u Californiji, a i on je potom izvršio samoubistvo.

Pet meseci kasnije je 15-godišnji Jaylen Fryberg ubio petero učenika u školskoj kantini srednje škole Marysville Pilchuck u Washingtonu. Napadač se potom ubio.

U Roseburgu u Oregonu je 1. oktobra 2015. godine je 26-godišnji student Christopher Harper-Mercer ubio osam studenata i jednog nastavnika u kampusu Umpqua Community Collegea, a devet ih je ranio. Bila je to najsmrtonosnija pucnjava u modernoj istoriji Oregona. I on se na kraju ubio.

Najmanje 17 ljudi je ubijeno, a više je ranjeno i u pucnjavi koja se 14. februara 2018. godine dogodila u srednjoj školi u Parklandu na Floridi. Napad je poluautomatskom puškom izveo 19-godišnji Nikolas Crus. Napadač je naknadno uhapšen i osuđen.

Nikolas Kruz
foto: Amy Beth Bennett / AFP / Profimedia

Tri meseca kasnije je 17-godišnji Dimitros Pagourtzis ubio deset osoba u srednjoj školi u gradu Santa Fe u Texasu.

Petnaestogodišnji student Ethan Crumbley poluautomatskim pištoljem ubio je četiri osobe, uključujući učitelja u školi u Oxfordu u Michigenu. Taj napad se dogodio 30. novembra 2021. godine, piše Al Džazira.

Među najkrvavijim napadima bio je i onaj kojeg je 18-godišnji Salvador Ramos počinio 24. maja prošle godine u gradu Uvaldeu u Texasu. Ramos je ubio 19 studenata i dva nastavnika, a policija je ubila njega.

Crna serija krvavih napada u obrazovnim ustanovama u SAD-u u martu ove godine napadom u osnovnoj školi u Našvillu. Teško naoružana žena je ubila troje djece i tri odrasle osobe, a napadačica je ubijena tokom razmene vatre s policijom.

Odri Hejl (28) koja je u hrišćanskoj privatnoj školi u Nešvilu ubila šest osoba imala je detaljnu mapu te ustanove.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track