SMRT KOJA JE POTRESLA NJUJORK: Vojni veteran u metrou posle incidenta zadavio očajnog beskućnika, posle svega nije uhapšen (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

ubistvo ili samoodbrana

SMRT KOJA JE POTRESLA NJUJORK: Vojni veteran u metrou posle incidenta zadavio očajnog beskućnika, posle svega nije uhapšen (VIDEO)

Planeta -

Smrt po svemu sudeći mentalno bolesnog čoveka u podzemnoj železnici Njujorka koja je po svoj prilici izazvana njegovim davljenjem danas je izazvala snažne reakcije, pa su neki ono što mu se desilo nazivali ubistvom dok su drugi branili ponašanje njegovih saputnika kao odbranu od nereda i haosa.

Njujork je od devedesetih godina prošlog veka postao jedan od najbezbednijih gradova u SAD, ali su emotivni izlivi zbog smrti Džordana Nilija prizvali vreme kada je ova metropola bila pod žestokim uticajem kriminala, i kada je uzimanje pravde u svoje ruke dolazilo na naslovne strane novina.

Istražitelji sa Menhetna obećali su "rigoroznu" istragu da li je potrebno da se podigne optužnica u vezi sa smrću crnog čoveka, kojeg su savladali saputnici a jedan beli čovek - opisan kao vojni veteran - mu je tako stegao vrat da je od posledica tog stezanja izdahnuo.

Nili (30) je umro u ponedeljak pošto se u rano jutro u podzemnoj železnici ispod Menhetna sukobio sa drugim putnicima. Bio je, po svoj prilici, u mentalnom rastrojstvu i vikao je na njih, a jedan od putnika mu je proturio ruku oko vrata, stegao ga, oborio na pod i pritiskao, a još dva čoveka su pomagala u obuzdavanju Nilija.

Kao uzrok smrti ustanovljen je - pritisak na vrat, ali je kancelarija mrtvozornika saopštila da će pitanje krivične odgovornosti prepustiti pravosuđu.

Niko još nije uhapšen, a istražitelji kažu da će proučiti podatke iz autopsije, kao i "sav dostupni video i foto materijal" i da će intervjuisati što više svedoka i pribaviti dodatne medicinske podatke.

Policija je ispitala 24-godišnjeg marinca, koji je prema video snimku tri minuta a možda i duže držao Nilijevu glavu pritisnutu - ali ga je pustila bez podizanja optužnice.

Za sada nije jasno zašto su putnici krenuli da obuzdaju Nilija. Jedan svedok, frilens novinar, kaže da je Nili kada je pao na pod izgubio svest, a da se prethodno ponašao agresivno i bacio svoju jaknu - ali nikog nije napao.

Demonstranti su se okupili u stanici podzemne železnice tamo gde je Nili umro da zatraže hapšenje.

Nilja su neki Njujorčani prepoznali kao imitatora Majkla Džeksona koji je ponekad igrao u stanicama metroa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track